IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
15:39 | 8 февруари 2018
Обновен: 16:09 | 24 април 2024

Документи, снимки и лични вещи на Хермин Шкорпил подредиха в изложба във Варна

Експозицията в Парк-музея „Владислав Варненчик“ може да бъде разгледана до 7 март

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Документи, снимки и лични вещи на Хермин Шкорпил подредиха в изложба в парк-музея „Владислав Варненчик“ по повод 160-ата годишнина от рождението на изследователя.

 

Експозицията може да бъде разгледана до 7 март.

 

„Интереса на посетителите ще предизвикат фотоси на издания на Хермин Шкорпил, както и документи свързани с проучванията, които е правил заедно с брат си на базиликата на Джанавара и в Аладжа манастир“ – смята директорът на парк-музея на бойната дружба Марин Костов.

 

„Лично моето любопитство предизвикаха изданията на книгата „Паметници из българско“. В нея Хермин Шкорпил е добавил бели листи, на които си е водил записки, което я превръща в своеобразен дневник на проучванията му“ – допълва Марин Костов.

 

Сред експонатите, които заслужават внимание е и компасът на Хермин Шкорпил. В изложбата са показани и писма, които Хермин пише до брат си Владислав , който е музеен работник в Чехия. „В личната си коренспонденция те обсъждат научни теми, важни за развитието на археологията“, отбелязва директорът на парк музея на бойната дружба.

 

Част от експозицията са също различни издания на Варненското археологическо дружество, в които са поместени статии за издирването на гроба на Владислав Варненчик. „На Хермин Шкорпил принадлежи идеята, че тялото на Владислав се намира на тукашната Мурадова могила, там където е бил командният пункт на султана, но и до днес не знам да са правени сериозни проучвания там“, коментира Марин Костов.

 

 

„Хермин Шкорпил е уникална личност в българската наука. Той, заедно с брат си Карел е основоположник на археологията у нас. Важен е за нашия музей, защото прави първите проучвания относно битката при Варна от 1444 г. Той е създател на археологическото дружество и музея в нашия град, а и в Русе. Това е един чех, когото с право можем да наречем „голям българин“, не само заради дейността му, но и поради факта, че тленните му останки по негово желание са погребани на нашите земи – в местността Джанавара. В изложбата сме включили фотоси от неговото погребение, които са показателни за уважението, което изпитва тогавашната общественост към неговата личност“ – допълни Марин Костов.
 

Изложбата „Проучванията на Хермин Шкорпил“, подредена в парк-музея на бойната дружба  е съвместна инициатива на Военноморския музей, Регионалния исторически музей и Държавния архив във Варна, осъществена с подкрепата и на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“.

 

Специален гост на откриването на изложбата беше и командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, който връчи почетен знак на директора на музея „Владислав Варненчик“ в израз на признателност за дългогодишното партньорство между двете институции.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Четете още:

Средновековно оръжие излагат в музея Владислав Варненчик

Коментари

Новини Варна