IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
14:44 | 7 март 2018
Обновен: 16:17 | 24 април 2024

10 март е Варненският ден на цигуларя провокатор Найджъл Кенеди

Големият музикант свирел всеки ден по 3 часа, за да тренира своята виртуозност

По материала работи: Слав Велев
10 март е Варненският ден на цигуларя провокатор Найджъл Кенеди

Меломаните от  Североизточна България броят дните до големия концерт на цигуларя мега звезда тази събота в Двореца на културата и спорта. Русе, Шумен, Разград, Добрич и Силистра са само част от градовете, от които ще пристигнат във Варна феновете на най-продавания цигулар на всички времена.  Цигуларят ще пристигне в морската столица рано сутринта в събота, а неговите мениджъри и екип – ден по-рано. Точно преди 10 години музикантът новатор разруши пред варненци бариерите между класика, рок и джаз. „Варна е прекрасен град, запомних го с любовта на публиката и с красотата на морския бряг от първото ми идване преди 10 години. Очаквам новата среща, ще бъде яко“ – сподели преди концерта британският музикален идол. Организаторите споделиха, че брилянтният изпълнител поддържал своята виртуозност с много труд, свирейки по три часа всеки ден. За почитателите му не е тайна, че той се изкушава и в композирането. Така, че освен изпълненията на големи класици, варненската публика ще чуе и негови композиции.

 

Този концерт ще даде официалния старт на ХV Европейски музикален фестивал Варна – най-значимото пролетно музикално събитие на фестивалния град, което с гастрола на мега звездата вдига високо летвата пред следващите го прояви от културния афиш на града – каза на среща с журналисти организаторът Мария Кондова. Концертът на Кенеди и целият фестивал се осъществяват с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна.

 

За новата си среща с морската публика виртуозът провокатор ще дойде със свой бенд и с програма, която ще хвърли мостове между предкласиката, джаза и неговите собствени композиции. Това е най-новият музикален проект на Кенеди, с който той преди по-малко от месец имаше огромен успех в Лондон – „Bach meets Kennedy meets Gershwin“. Бендът се състои от изключителни класически и джаз музиканти, които съпътстват Кенеди в турнетата му по цял свят. Това са виолончелистката Бeата Урбанек-Калиновска – един от най-честите сценични и студийни партньори на британския виртуоз в последните години, Ролф Бусалб, който свири на акустична 6-струнна и 12-струнна китара и Томаш Купиец – контрабас.

 

За радост на варненската публика в последния момент към бенда успя да се включи и един забележителен джаз музикант, който ще пристигне във Варна директно от САЩ – китаристът Хауърд Алдън. „Той може би е най-добрият от своето поколение ", пише за него Оуен Кордъл в Jazz Times. Джордж Канзлер от Newark Star Ledger казва, че е най-впечатляващият и креативен джаз китарист от новото поколение. А Чип Дефаа от New York Post отбелязва, че е "един от най-добрите  млади китаристи на нашето време."

 

Найджъл Кенеди продължава да бъде на върха на своята изключителна световна кариера. Започнал като откритие на великия Йехуди Менухин, вдъхновен от иконата Стефан Грапели и неистово отдаден на своята цигулка, той влиза в историята на съвременната интерпретация на класическата музика със своя неподчинявящ се на традиционните догми стил на сценично присъствие. Кенеди не крие пристрастията си, не цензурира изказа и облеклото си, не се съобразява с правилата на аристократичния бон тон. Провокацията е в кръвта му, която кипва лесно и от китарните рифове на Джими Хендрикс, и от победите на любимия му футболен отбор Астън Вила. Организаторите споделиха в аванс, че сцената ще бъде украсена в цветовете на любимия отбор на виртуоза.

 

Кенеди се радва на любовта не само на публиката по цял свят, която го посреща винаги като суперзвезда, но е и носител на многобройни престижни музикални награди, сред които наградите BRIT, ECHO и редица номинации за Grammy. Негови албуми с музика от Барока до наши дни стават платинени и златни, а най-новият му албум „My World“ вече оглавява чартовете за класическа музика в Обединеното кралство.

 

Интересни са и останалите акценти в таз годишната програма на фестивала.  На 29 март в Градската художествена галерия ценителите могат да послушат флейтистката Ивона Недева и Анжела Маджарова – арфа. Руското Дуо „Герасимец“ ще свири на 5 април, а на 10 април музика, съчетана с танго търсачите на красота ще видят артистите от ”Tanguarda”.  На 14 април варненския пианист Веселин Станев ще постави изящна музикална точка на ранно-пролетните европейски музикални събития на сцената на Варненската опера. Всички концерти са с начален час 19.00.

 

През тази година „Европейски музикален фестивал” става на 15 години. Форумът има за цел да представи на столичната публика изявени български и световни звезди от сферата на класическата музика, сподели още Мария Кондова. Съчетаването на различни подходи към класическата музика обогатява познанията на публиката. С всяко следващо издание фестивалът реализира на практика идеята за запазване на ценностите от миналото и оживяването им в нова епоха. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Ричард Клайдерман, Миша Майски, Гидон Кремер, Пинкас Цукерман, Давид Валтер, „Солисти Венети” с диригент Клаудио Шимоне, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Литовски камерен оркестър, „Московски виртуози”, Симфоничен оркестър на Москва “Руска филхармония” с диригент Дмитрий Юровски, Будапещенски камерен оркестър и много други. Сред българските изпълнители, участници във фестивала блестят имената на Мила Георгиева, Веско Пантелеев — Ешкенази, Светлин Русев, Людмил Ангелов, Александрина Пендачанска, Орлин Горанов, Пламена Мангова, Елин Колев и др. Фестивалът е насочен към младата интелигентна публика, както и към средното поколение слушатели с интереси в областта на класиката в широк смисъл.

 

Ели Маринова

 

Найджъл Кенеди открива 15-тия Европейския музикален фестивал

Коментари

Новини Варна