Колеги и приятели се сбогуваха с Тончо Русев
С него си отива една епоха, каза Панайот Панайотов
Публикувана: 13 Apr 2018 | 17:45

С Тончо Русев си отива епохата на мелодичния български шлагер, според колеги и приятели на композитора, които се сбогуваха днес с него на поклонението в зала "България". Маестрото си отиде от този свят на 10 април на 85-годишна възраст. "Един ангел си отиде вкъщи", каза пред репортери Орлин Горанов. "Тончо беше изключителен човек и изключителен музикант, за което говори творчеството му, с което той остава във вечността", добави певецът.Според неговия колега Панайот Панайотов днес е тъжен ден за българската попмузика, защото с Тончо Русев си отива една епоха - епохата на мелодичния български шлагер, с който композиторът пренасити родния ефир."Няма български певец от "златното поколение", а и от по-новите поколения, който да не е пял негова песен. Моля се Бог да му прати светлина, за да намери пътя към дома светлата му душа", каза Панайотов, цитиран от БТА.Йордан Караджов припомни, че Тончо Русев е бил голям приятел на група "Сигнал".

 

"Преди 40 години точно в зала "България" представихме неговата песен "Може би", а сега за съжаление тук го изпращаме към вечния му дом. Отиде си епоха на прекрасната българска музика. Но вярваме, че Тончо отива на по-добро място, молим се за него. Вечна му памет", каза Караджов."За Тончо беше много важно песента да е по хубава поезия, както и да има адрес - държеше много на това кой ще я пее", отбеляза композиторът Развигор Попов, направил много от аранжиментите на песните на Тончо Русев, включително на първите, които е писал още като тромпетист в оркестър "Балкантон", насърчаван от Йосиф Цанков. Попов изрази радостта си, че и младите изпълнители сега посягат към вечните шлагери на композитора и така им дават нов живот."Прощаваме се с един гений - за мен Тончо Русев е гений, невероятно талантлив човек. Жалко, че се разделяме - това винаги се случва рано, но прекрасните му песни остават и ще им се наслаждаваме и в бъдеще", каза актрисата Искра Радева.

 

"И детството, и младостта, и целият ми живот е свързан с Тончо Русев. Дори преди няколко месеца той написа песен по моето стихотворение "Молитва", каза поетът Недялко Йорданов. "Шегуваше се, че навремето написахме "Остаряваме бавно", а сега трябва да пишем "Отиваме си бързо", разказа Йорданов."Добър, незлоблив човек, да не говорим за таланта му - жалко, че си даваме сметка каква е загубата толкова късно, както пише в едно стихотворение Радой Ралин: "Защо обикваме човека, когато си отиде", добави Недялко Йорданов.Хайгашот Агасян, по думите му, е щастлив, че е съвременник на този титан на българската популярна музика, изключителен мелодик, което е рядкост, талант, целунат от Бога. А и много благороден човек, готов да помага на другите, в което по-младият му колега сам се уверил в началото на творческия си път.

 

dnes.bg

Четете още: Разкриха официалния плакат на 71-ия фестивал в Кан

Коментари ( 0 )