Международна конференция за културното наследство във Варна
Реализира се в галерия Графит в рамките на културната програма на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз
Публикувана: 27 May 2018 | 10:16

Във Варна, в галерия „Графит” утре и във вторник ще се проведе международна конференция „Визия за Европейско културно наследство 2025", която се реализира в рамките на културната програма на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз с подкрепата  на Национален фонд „Култура”. Събитието се провежда под патронажа и с участието на комисар Мария Габриел, Цифрова икономика и цифрово общество. Организатори на събитието са  Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна и Фондация Европеана.

 

Началото на дебата за дигиталното културно наследство ще постави комисар Мария Габриел, представяйки темата: „Създаване на европейско културно наследство за следващите поколения”. Проф. Пиер Луиджи Сако (Милански университет) и Хари Фервайен - изп. директор на фондация Европеана ще продължат с проекта за визия на Европейското културно наследство, който ще бъде доразвит от г-жа Гейл Кент, директор в ГД “Съобщителни мрежи, съдържание и технологии", ЕK.

 

Участниците от 24 страни на Европа са представители на ЕК, членове на министерства на културата, национални координатори на Европейската година на културното наследство и експертна група по въпросите на цифровото културно наследство, експерти от библиотеки, музеи, културни центрове. Те ще споделят становища за важните предизвикателства за сектора дигитализация на културно наследство през следващото десетилетие.

 

Сред темите са - проблеми на регулацията при дигиталното културно наследство в областта на авторското право, потребителската необходимост от активно присъствие в процесите, запазването на идеята за културна общност, значението на фактите и автентичността в "пост-истинното общество", възможността институциите, опазващи културно-историческото наследство, да се позиционират като "надеждни източници".

 

Европеана е платформа, която обединява дигитализирани изображения на обекти, отразяващи различни аспекти от европейското културно-историческо наследство. Платформата работи със своите партньори чрез агрегатори, които са регионални, национални, отраслови и тематични, и към момента съдържа повече от 55 милиона записа.

 

С проекта “Варненска дигитална библиотека” от 2008 г., Регионална библиотека “Пенчо Славейков” става първия участник от България в най-голямата дигитална библиотека на Европа, а от 2010 г. агрегира данни за Европеана и от партньорски организации от страната. Като най-голям мултидисциплинарен агрегатор в България, библиотеката представя страната с над 60 000 записа, разказващи историята и културата на България. “Варненска дигитална библиотека” включва разнообразни документи за Варна и региона, притежание на библиотеката, а също и материали на други културни институти от града, читалища от региона, както и на частни колекционери. Колекцията обединява цифровизираните документи с метаданни - аналитични описания на артефактите.

Коментари ( 0 )