IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
11:51 | 12 септември 2018
Обновен: 08:47 | 15 април 2024

80 филма от 30 държави на Световния анимационен фестивал

А. Кулев: Форумът е „пъстра каручка, която минава през Варна“

По материала работи: Слав Велев
80 филма от 30 държави на Световния анимационен фестивал

Започва четиринадесетото издание на световния фестивал на анимационния филм тази вечер във Фестивалния и конгресен център във Варна. В програмата са включени 80 филма от 30 държави. Фестивалът ще продължи до 16 септември. В съпътстващата му програма са включени изложби, представяния на книги и творчески ателиета за деца и младежи с международни аниматори.

 

На 80 филма от 30 държави ще се насладят зрителите по време на 14-ото издание на световния фестивал на анимационния филм. Според директора на фестивала Анри Кулев програмата е традиционно добра, разделена е в два потока. „Единият е студентската, креативната, младата, по-скоро европейската, а вече и азиатската анимация и другите са дългометражните по-скоро комерсиални, без да има нещо обидно в това нещо, напротив много добри филми.Най-често те са за деца и правят касовата страна на фестивала. Тази година имаме включени шест такива филми“ – уточни Кулев.

 

Сред дългометражните филми, които може да се видят на фестивала са „Овца или вълк“, Снежната кралица 3, Огън и лед, Пороят, Тая красива торта и др.

 

“Обръщаме специално внимание на децата, на студентите. Тази година традицонно ще продължим с работилниците за деца, те са много важни за нас, ние мислим, че това са бъдещото поколение, което трябва да се занимават с изкуство” – отбеляза директорът на фестивала.

 

Творческите ателиета за деца и младежи отново са поверени на френската аниматорка Карин Миралес. По традиция богата е и студентската програма на фестивала. В нея са включени проекти на НАТФИЗ, на Нов Български университет и Едиинбургския колеж по изкуствата, а за първи път ще участва и филмовото училище в Лот. Част от съпътстващите прояви са представяния на книги и изложби, едната от които е наречена „60 години смърфове“.

Фестивалът винаги е една пъстра каручка, която минава през Варна и все се надяваме на тази каручка да се накатерят малко повече деца, хора, студенти... всички нас - каза още Кулев. По негови думи анимацията е особен вид изкуство. Това е едно интелектуално преживяване анимационното кино. Може би късото кино създава у зрителите, независимо дали са във Варна или в София или по света, създава едно още по-голямо усилие, защото човек е свикнал да се отпусне на вълните на 70 минутен филм и да следи действието като в игралното кино, а късите анимационни форми са много по-интересни, игрален двучасов филм, съпричастие.

 

Световният фестивал на анимационния филм започва на 12 и продължава до 16 септември. Домакин на проявата е Фестивалният и конгресен център във Варна.

Полина Петрова, Иван Барбов

 

Стартира вторият Международен фестивал на уличното изкуство

Коментари

Новини Варна