IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
11:46 | 28 януари 2019
Обновен: 16:10 | 27 април 2024

Да прегърнеш жив организъм на 2000 г.

Фотографът Пламен Гутинов преживя вълнението да заснеме най-старото живо същество на планетата – секвоите на Сиера Невада

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Знаем, че човешкото същество рядко надживява 100 г. Има животни дълголетници, които респектират - слонове, костенурки, китове, акули. Но когато човек зърне отблизо огромните и величествени хилядолетни дървета секвои, се слисва от мащаба им и се чувства като мравка. Тези същества са едни от най-големите и наистина древни живи организми в света. Родината им е планината Сиера Невада в Калифорния. Което означава, че ни дели огромният Атлантически океан от този удивителен организъм и не на всеки се дава шанс да го посети. Нашият фоторепортер Пламен Гутинов преживя приключението да стане жив свидетел на респектиращите дървета и да ги улови с обектива си. Чрез него ще съпреживеем планетарното чудо в няколко кадъра и малко информация. Секвоята е иглолистно дърво, живеещо до над 4000 г. Считано е за най-високото дърво в света. Достига до над 115 метра височина. Първенец по мащаби е гигантската секвоя Генерал Шърман в Калифорния. То е и най-бързо растящото дърво в света. Тежи около 1300 тона.

 

До него се стига по специална туристическа пътека, по която има тухлени стъпки, показващи докъде се простира кореновата система. Наоколо се търкалят шишарки  с дължина около 40 см. и зад всеки камък и храст се стрелкат катерици и други гризачи. Всяка година диаметърът на ствола на дървото Генерал Шърман нараства с почти половин инч. Дълго време се е смятало, че рекордьорът е на възраст над 3000 г., но неотдавнашни проучвания са определили възрастта му – то е точно на две хиляди години. Това не го прави най-старото дърво в света обаче.

 

В близост до парк „Секвоя“ се намира националният парк „Каньонът на царете“. Общата им площ е 3504 km² и двата парка се третират като един. През 1976 г. са включени в списъка на Биосферните резервати на ЮНЕСКО.

 

Първата човешка диря до хилядолетниците

 

Първите заселници по тези места са индианците преди около 6000 – 7000 г. През лятото те са минавали през билото на планината и проходите, за да търгуват с племената на изток. Рисунки по камъните са запазени и до днес. Първите европейски заселници са испанците в края на ХVІІІ и началото на ХІХ век. Повечето от тях са ловци, миньори или изследователи. Когато първите европейци се заселват в района, епидемия от едра шарка се разпространява бързо и се оказва смъртоносна за много коренни жители. За първи заселник от европейски произход се счита Хейл Тарп, бивш миньор, известен с това, че си построява къща, като издълбава вътрешността на едно паднало гигантско дърво. Той е и един от първите природозащитници.

 

Пипалата на развлекателната индустрия

Човек се смайва дори само като гледа кадрите и сравнява ходещите ниско до ствола на дървото фигури като малки песъчинки. Да се опитаме да си представим какво би се случило с тези свещени дървета, ако до тях се беше домогнала развлекателната индустрия! Светлинни огради, пуканки и захарен памук на входа, шумотевица, глъч, музика, клоуни и лифт до клоните на Генерал Шърман… За малко този шарж да се превърне в реалност. През 1978 г. корпорацията „Уолт Дисни“ се опитва да закупи високопланински терен на територията на бивша мина с цел построяването на ски писта и зимен курорт. С помощта на природозащитници този терен бива присъединен към парка и по този начин - спасен. Днес е любимо място на катерачи и алпинисти.

 

„Това гигантско дърво, до което хората изглеждат като миниатюрни, е не само най-голямата гигантска секвоя в света, това е най-голямото живо същество на планетата“ – така пише и на табелата пред дървото. To е високo над 83 метра, което обаче не гo прави най-високото в света. Обиколката на ствола му е над 24 м, а на короната – 33 м. Най-ниският клон на прочутото дърво се намира на 40 м от земята.

 

През ХІХ век районът, в който расте прочутото дърво, е бил наречен Гигантската гора от изследователя Джон Муър, който възкликнал, че гората е гигантска, след като се натъкнал на секвоите. Това име – Гигантската гора - е запазено и до днес за тази част от парка. Дървото Генерал Шърман, което плаши някои хора с размера си, е оприличавано от много туристи на червено-оранжева скала, чийто връх не може да бъде видян. Всяка година това дърво произвежда толкова дървесина, колкото би било достатъчно за издигането на осемнадесетметрово дърво.

 

Най-старото дърво, което е било на 4484 г., е било специален вид калифорнийски бор, който е бил отрязан през 1965 г. Преди години са били отсичани секвои на по над 3000 г. Смята се, че по планетата все още има дървета на по пет хиляди години.

 

През зимата на 2006 г. Генерал Шърман е бил лишен от един огромен клон от короната си. Когато клонът паднал на земята, той смачкал оградата, която е около дървото, и повредил пътеката, която води към гигантската секвоя, което предизвикало редица ремонтни дейности.

 

Пламен Гутинов с шишарка от гигантските дървета

 

Специалисти смятат, че загубата на огромния клон е начин дървото да реагира срещу променящите се атмосферни условия на планетата ни. Дори след падането на този гигантски клон дървото Генерал Шърман не е изгубило статуса си на най-голямото дърво на планетата.

 

Секвоите у нас

 

По отношение на иглолистния вид, разпространен у нас, се знае, че три секвои на 130 г. живеят в горите в Кюстендилско. Гигантите са от семейството на най-старите същества на планетата. От тях в местността Юч бунар – село Богослов, което се намира над Кюстендил, се е самозалесила малка секвоена гора. Няколко секвои има и в бившата правителствена резиденция в Нареченски бани, засадени според охраната през 1955 г., но доста дебелостволи. Секвоя има в централната част на курортното градче Вършец. Секвои има също в село Руховци, община Елена. Две гигантски секвои растат и в предблоково пространство в централната част на гр. Берковица. Дърветата са на възраст 40 г., с обиколка на ствола 4 м и височина около 20 м.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Четете още: Проф. Николай Овчаров за маите и невероятната култура на Централна Америка

Брюксел: От славата на един пикльо до дворцовия финес

Негово кралско височество Брюксел (ПЪТЕПИС)

Варненска пътешественичка показва над 1000 заснети морски фарове

 

Коментари

Новини Варна