IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Култура
14:49 | 12 февруари 2019
Обновен: 09:44 | 3 март 2024

Показват алкохолни бутилки, гарафи и халби от началото на 20 в.

„Който пие, зло не мисли“, твърдят в изложба музеите на Варна и Г. Оряховица

По материала работи: Слав Велев
Показват алкохолни бутилки, гарафи и халби от началото на 20 в.

 „Който пие, зло не мисли“ се казва изложбата на Историческия музей – Горна Оряховица и на Регионалния исторически музей – Варна, която се открива в сряда, 13 февруари от 16 ч. Това каза Златка Антова, завеждащ отдел „Най-нова история“ в Регионалният исторически музей Варна (РИМ – Варна). Повод за организирането й е гостуването на експозицията „Алкохол и амбалаж“ на музея в Горна Оряховица. В нея екипът на горнооряховския музей е събрал различни видове алкохолни бутилки, гарафи, чаши, халби и мострени етикети от началото на миналия век. До тях своето място заемат сифони и шишета за сода, лимонада и други газирани придружители на алкохола. Представени са  и табла с множество черно-бели снимки и фотографии. Изложени са  и реклами на все още набиращата в началото на ХХ век популярност у нас бира. Специално място в експозицията заема фирма „Васил П. Буланов”, представена от даренията на неговата внучка.

 

Като допълнение към изложбата на Историческия музей – Горна Оряховица, са представени експонати от фондовете на отдел „Нова история“ и отдел „Най-нова история“ на Регионалния исторически музей – Варна. Показани са част от колекциите бутилки и чаши за сервиране на ракия и вино, етикети за бутилки от различни видове алкохол, производство на варненски заводи. Изложен е и документален материал – вестници, брошури и др. за трезвеността и вредата от алкохола, но и за гроздолечението. В духа на популярния вече и в България „Ден  на влюбените“ предлагаме на посетителите и един забавен поглед върху любовта и еротиката от края на ХIХ и средата на ХХ в. с автентични материали от фондовете на РИМ – Варна.  Изложбата може да бъде посетена до края на март.

Ели Маринова

 

Четете още: Уникати от Праисторията до Средновековието откриха варненските археолози през 2018 г.

Коментари

Новини Варна