IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Култура
18:01 | 9 март 2019
Обновен: 16:58 | 16 април 2024

Представиха единствената оцеляла скулптура от Леонардо да Винчи

Запазена негова триизмерна художествена творба досега не беше идентифицирана

По материала работи: Пламен Янков
Представиха единствената оцеляла скулптура от Леонардо да Винчи

Снимка Victoria & Albert Museum, London

 

 

Единствената оцеляла скулптура от Леонардо да Винчи беше представена на изложба във Флоренция, съобщи БТА, цитирана от Нова. Леонардо е ваял скулптури, дори и гигантски кон, но запазена негова триизмерна художествена творба досега не беше идентифицирана. "Мадоната със смеещото се дете" е единственото изключение. Табелката с името на създателя й е недвусмислена. Леонардо да Винчи я е направил през 1472 г., когато е бил на 19 или на 20 години и се е учил при флорентинския скулптор и художник Андреа дел Верокио.

 

Мадоната гледа детето в скута си, усмихната загадъчно, както е характерно за творчеството на гения. Най-известният пример за тази усмивка е "Мона Лиза".

 

Обемните и сложни дипли на полата на Мадоната напомнят за начина, по който Да Винчи рисува драперии през този период. Реалистичното представяне на поведението на малките деца се вижда в рисунките на Леонардо, а да се нарисува смеещ се Христос през 15 век, е новаторско, но и богохулно.

 

В своите записки Леонардо си спомня, че е имал неприятности, когато като младеж е изобразил Христос като дете.

Коментари

Новини Варна