IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
13:47 | 13 март 2019
Обновен: 10:00 | 26 април 2024

Шедьоври на художници класици чакат варненски семейства в Градската галерия

Уникална за България програма започва в ГХГ „Борис Георгиев“

По материала работи: Слав Велев
Автор: Владимир Димитров - Майстора

Безценни шедьоври на български художници класици, които просто трябва да се видят има в момента във варненската Градска художествена галерия “Борис Георгиев”. Паралелно с това там от днес ще започне да се случва нещо уникално и впечатляващо, за което привилегията ще има само морската столица. От нова програма могат да се възползват семейства с деца, които все още са във възраст, в която ходят с родителите си – по разходки, на пикник, в парка. Ако доведете децата си и разгледате заедно изложбените зали, препълнени с тези шедьоври, вие ще се забавлявате, ще се сближите и ще изградите у своите наследници друг поглед върху живота.  Да помогне на всички майки и бащи, баби и дядовци, по-големи братя и сестри да разкрият света на изобразителното изкуство пред най-малките си постави за цел екипът на галерията.

 

„Дори и родителят да няма познания по изобразително изкуство, за да обясни на детето си детайли от картините, емоцията, която дава едно художествено произведение може да бъде преживяна от семейството, дошло на посещение в галерията, каза Любов Костова, директор на Британския съвет в България. Така децата ще се научат да разчитат изкуството, да го изживяват по нов, европейски начин“. Официалното представяне на програмата е довечера от 18:00 часа в залите на галерията. Тя ще  е отворена за посетители от 1 до 99 години, всеки работен ден на Галерията, от 10 до 17 часа. С нея Британският съвет и Британското посолство отбелязват 80-годишнината от създаването на първия офис на съвета в страната и 140 години от установяването на двустранни отношения между България и Обединеното кралство.

 

В залата с картини от Анселм ван Хуле от XVII век, се намира малък фото ъгъл с реквизит от времето, когато художникът е рисувал портретите на делегати, подписали Вестфалския мирен договор през 1648 г. , каза директорът на галерията Пламена Димитрова – Рачева. Децата и младежите могат да си направят селфи или портрет пред голяма рамка като си сложат специално изработени от Пловдивския театър аристократични яки. Музейна игра със словесно описание на 30 художествени произведения (от стотици, изложени в залите), представени в постоянната експозиция на Градската галерия, ще научи малките посетители да разглеждат картините в детайл. Книжка-игра и пъзели в голям формат допълнително ще помогнат посещението в Галерията да се превърне в забавно преживяване. Още при влизането си на входа семействата ще получават торбичка с материали, които ще ги ориентират в произведенията. На излизане те ще трябва да се върнат. Който се справи със загадката, получава награда магнитче за спомен.

 

Бразилският автор на плаката и материалите Сезар Пиментел сподели, че за него е било предизвикателство да изобрази приказен свят с участието на артефакти и герои от изложбата. „Изкуството значи свобода и хората трябва да знаят как да я пазят“ – каза още талантливият творец.

 

Свикнали сме да мислим за посещението в музея като за нещо, което правим в самота. Общуването с експонатите в картинната галерия изисква нашето перфектно внимание – онова, за което все не остава време. Програмата за развитие на семейните публики в Градската галерия на Варна разчита на съвсем противоположна нагласа, а именно – да посетим музея в добра компания. Да обсъдим, да съпреживеем, да се забавляваме, да създадем спомени, обкръжени от най-близките си и от изкуството. Навярно много от нас си спомнят първото посещение в музея, галерията, театъра и формиращото въздействие върху личността, което то осъществява. Присъствието на баба и дядо, мама и татко е било част от онова, което прави първата ни среща с изкуството съкровена. Но сега, когато сами сме в ролята на родители, осъзнаваме с какви предизвикателства е свързано едно посещение с деца в музей или галерия.

 

Програмата е постоянна, което означава, че материалите и игрите ще бъдат обновявани периодично, така че да предизвикат желание за ново посещение, каза Стела Костова – организатор комуникации в галерията.

 

Картини на Владимир Димитров – Майстора, Иван Мърквичка, Данаил Дечев

 

и др. са сред експонатите на изложбата в момента. Време е да издърпаме децата си, заживели в цифровия свят на компютрите и стъпка по стъпка да им покажем аналоговия живот на една удивителна изобразителна култура, която може да промени мисленето им и да ги направи по-добри хора.

Ели Маринова

Снимки авторът

 

Варненският театър навършва 98 години днес

Почина варненският актьор Данаил Мишев

Четирима италиански тенори започват от Варна американското си турне

 

 

Коментари

Новини Варна