IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Избрано
12:52 | 12 март 2019
Обновен: 20:18 | 23 април 2024

Варненският театър навършва 98 години днес

Честит празник на всички артисти и културни дейци, свързани с него!

По материала работи: Слав Велев
Снимка – Уикипедия. Строежът на Театъра.

Варненският драматичен театър "Стоян Бъчваров" навършва 98 години днес.  Създаден е през 1921 г. с решение на Варненския общински съвет като Общински професионален театър. Има една от най-красивите театрални сгради в България, която е проектирана от архитект Никола Лазаров и е окончателно завършена през 1932 г. благодарение на доброволната помощ на варненската общественост, набрала средствата чрез фондови марки. Първото представление на театъра е „Инстинктът“ от А. Кестмекер на 12 март 1921 г. До 29 октомври 1932 г. представленията се играят в ремонтираната зала „Съединение“.

 

Няколко щрихи от историческите стъпки към морския храм на Мелпомена е издирил и споделя един от най-талантливите актьори с днешна дата Стоян Радев:

"Ако ме изберете за кмет, първо ще построя театър!"

ИВАН ЦЕРОВ, 1912 г.

=

"От театъра ние не щем да печелим пари!"

ДИМИТЪР КОНДОВ, 1921 г.

=

"Може би ще ни сметнат за луди. Хората гладни мрат, а тези мислят за театър. И все пак ще кажа: Нам е потребен театър!"

РАДОСЛАВ КРАЙЧЕВ, 1921 г.

=

"Ужасно, срамно ще бъде, ако се откажем от тази идея!"

КРЪСТЮ МИРСКИ, 1921 г.

=

"- Ще ни сметнат за луди...

- От театър не щем да печелим пари...

- Срамно, срамно ще бъде, ако се откажем... "

СТЕНОГРАМА от ОБЩИНСКО ЗАСЕДАНИЕ, 1921 г.

=

"С това те изпълниха достойно своя граждански дълг в полза на сегашното и бъдещите поколения, като съградиха театрален храм за Варна..."

ВЕСТНИК "ВАРНЕНСКА ПОЩА", 1922 г.

 

„Днес политиците не ходят на театър. Имат важна работа хората. Малцина варненци знаят, че голямата червена сграда срещу шадраваните, която всички наричат "операта" е построена с пари, доброволни дарения от техните прадеди за Театър“, така бодливото слово на големия ни артист Стоян Радев провокира днешните зрители и ги кани в залата на театъра.

 

Днес предстои ПРЕМИЕРА на спектакъла "Маратонците правят почетна обиколка".  С нея на 12,13 март от  19.00 ч. на сцена Филиал Варненският драматичен театър ще отбележи своята 98-годишнина.

 

Режисьорът Дамян Тенев определя пиесата като трагикомедия за слабостите и пороците, които ни принизяват. Нашите грехове и бесове са устойчиви, също като маратонците. Те са непрекъснато с нас, бягат заедно с нас и когато сме небрежни, ни превземат и дори надбягват. „Маратонците правят почетна обиколка“ е история за света, който се превръща в ад, когато губи ценностите си. Причината се корени в разпадането на човека. Наистина, един от героите се опитва да се пребори със статуквото, но не успява и именно в това се състои жестокостта на пиесата. При Шекспир Хамлет губи живота си, но побеждава злото, докато в „Маратонците правят почетна обиколка“ това не се случва. Душан Ковачевич пише тази пиеса (1973), когато е съвсем млад и се бунтува срещу порядките в тоталитарна Югославия. Разглеждайки един вечен човешки проблем, тя се превръща в глобална метафора, което обяснява интересa към нея.

 

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, Драматичен театър "Стоян Бъчваров"!!!

Здраве, луди идеи, смелост и стоицизъм пожелаваме на всички, свързани с театъра на Варна!

 

Ели Маринова

 

Почина варненският актьор Данаил Мишев

Четирима италиански тенори започват от Варна американското си турне

Коментари

Новини Варна