IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
14:00 | 16 април 2019
Обновен: 05:57 | 26 април 2024

„Стълба към небето” изкачва с живопис Светлин Ненов

Изложбата в галерия Ларго се открива на 18 април

По материала работи: Слав Велев
„Стълба към небето” изкачва с живопис Светлин Ненов

В навечерието на Великден галерия „Ларго“ представя живописната изложба на Светлин Ненов „Стълба към небето”. Откриването е на 18 април от 18:30 ч. “Той сънува стълба, изправена на земята, чийто връх стигаше до небето; и Божиите ангели се качваха и слизаха по нея.” Сънят на Яков във Ветил, Битие 28.

 

„Тази изложба беше замислена още преди година и половина, разказва галеристката Нели Вълчева. Светлин Ненов е добре познат на варненската публика автор както със своите творби, посветени на морето, така и с тези, посветени на балета. Той с любов рисува рибарски мрежи, риби, яхти, издули бели платна, пейзажи от българските и гръцките крайбрежни села, натюрморти, етюди и портрети на балерини и картини с етно мотиви. Особено много творческа енергия отдава на абстрактните си творби. Никога досега обаче в дългия си творчески път Светлин Ненов не е правил самостоятелна изява само с абстрактни произведения. Затова и толкова дълго беше подготвяна тази изложба. 

 

Галерия Ларго за трети път ще представим със самостоятелна изложба знаковия варненски художник. Експозицията се нарича „Стълба към небето“. Заглавието е вдъхновено от „Сънят на Яков“, цитиран в началото. Настоящата изложба е като едно творческо изкачване за автора, едно осмисляне на досегашния му житейски път и едно търсене на духовно прозрение. А резултатът е излят в повече от тридесет живописни платна, част от които ще влязат в изложбата. В картините варненецът започва и доразвива духовните теми, свързани с Великден и с Възкресението Христово.

 

Тук е темата за пътя към Голгота и неговите спирки, тук е темата за себепознаването и съкровеният разговор със себе си в Гетсиманската градина. Ще се насладим и на цикъла „Стълба към небето“, развит в осем различни творби. В цялата изложба художникът изследва темата за духовността по най-различни начини. Но основното послание е, че стълбата към небето е символ на спасението на душите, защото дори и човешкият живот да има край, душата е вечна и чрез вярата си в Бога тя ще се спаси.

 

Освен тази основна водеща тема, Светлин е включил в изложбата три картини, в които органично са вплетени три различни стихотворения".

 

Изложбата продължава до 15 май.

        

За художника:

Светлин Ненов е роден на 19 октомври 1961 г. във Варна. Дипломира се във факултет “Изобразителни изкуства” на Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий” през 1988 г. Член е на Съюза на българските художници. Има над 40 самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Носител е на множество отличия: Трета награда на Национален конкурс на морска тематика – Варна (1992 г.), Втора награда на Национален конкурс на морска тематика – Варна (1996 г.), Награда за най-добър автор на галерия “Дива” (1997 г.), Трета награда на Международно биенале на морска тематика “Марина 98” – Одеса, Украйна (1998 г.), Първа награда на Национален конкурс на морска тематика – Варна (1998 г.), Награда за живопис на СБХ на 12-та традиционна изложба на учителите художници – Велико Търново (2006 г.). Живее и работи във Варна.

 

Фоти Фотев показва морето през своята палитра в галерия „Папийон“

Женски народен хор „Цветница” ще изнесе концерт в неделя

        

Коментари

Новини Варна