IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
15:34 | 7 юли 2019
Обновен: 17:37 | 24 април 2024

Варненски спортни танцьори – вицешампиони в 10-те танца на Държавното първенство в Панагюрище

Велизар Георгиев и Полина Кимова от клуб "Одесос Дeнс 1975" за сладостта от победата

По материала работи: Слав Велев
снимка: Ели Маринова

Те са очарователни, целеустремени и приличат на победители. Каквито всъщност са. Велизар Георгиев и Полина Кимова танцуват спортни танци от деца. Той – от 8 годишен, тя – от 10. Но съдбата ги събира преди година и половина. Освен, че са неотлъчно заедно оттогава, те вече жънат битка след битка на професионалната сцена. Наскоро се завърнаха като вицешампиони и в 10-те битки на стандартните и латиноамерикански танци от Държавното първенство, което се проведе в Панагюрище  на 29 и 30 юни.

 

И двамата вече са треньори на малки деца и могат да направят равносметка за извървения път, за вкуса на победите и упованието в утрешния танцувален ден. „За да успее едно дете да задържи интереса си към танца, е нужна подкрепата и на родителите, и на треньора, споделя Полина. В нашите танци, както и във всички двойки – и в балета, и във фигурното пързаляне винаги има недостиг на момченца. Това е факт. Но това обособи от няколко години състезания по соло. Това е стимул за момиченцата да покажат какво са научили, колко добри са станали в танца. След това момченцата танцьори могат да си изберат за партньорка на дансинга от най-добрите. Тази тенденция доведе до преформатиране на Асоциацията по акробатичен  рокендрол. Затова пък във Варна има много руснаци и украинци, които си закупиха имоти и още с идването на семействата, те водят момченцата си в школите по танци, още ненаучили български език. В Русия и Украйна просто има такава култура на близост с танца“, допълва Полина Кимова.

 

Според нея, танцът дава на едно дете дисциплина, отношение към другия пол, музикална култура, изправена стойка, умения да се правят компромиси и работа в екип. „Дори само да ги научим да стоят изправени и да разпознават музиката – това е постижение. Съветвам родителите да запишат децата си да спортуват, да изпробват различни изкуства, занимания и спортове“.

 

Клуб Одесос Дeнс е най-младият клуб в Българската федерация по спортни танци и с най-много картотекирани двойки във Варна, както и на второ място  в България.

 

„За мен спортните танци са по-скоро спорт, разказва Велизар. Има твърде много критерии, нужна е много голяма издържливост, задължителности от типа на тази да не пиеш вода по време на първенство. И все пак  всичко, което правим трябва да е красиво за окото. Което ни доближава до изкуството. Любимият ми танц е джайв“.

 

„Според мен нашите танци са повече изкуство, откровена е Полина. Моят любим танц е Английски валс. При нас няма такива ограничения в храненето и килограмите, каквито има например в художествената гимнастика. Трябва просто да изглеждаме добре. И все пак са много строги критериите, при това – еднакви за мъже и жени. Кръговете по време на състезания са много дълги и изтощителни – понякога от сутрин до късно през нощта. През  март участвахме в Световно първенство в Италия, където бяхме на 64 място. Звучи зле, но всъщност се състезавахме с 386 двойки от 9 сутринта до късно след полунощ. Бяхме най-добрата като резултати българска двойка. Ние двамата сме по-ниски, което ни прави по-динамични. Често композициите ни се раждат след като изгледаме клиповете от състояли се състезания и им направим анализ. На принципа проба-грешка с нашите треньори Константин Тодоров и Андра Линте от Румъния, сътворяваме различни идеи“.

 

Според Велизар, до 10 години спортните танци ще станат част от голямото Олимпийско семейство, макар че те повече са на ръба на изкуството, отколкото на спорта.

 

По отношение на емоцията, има дни, в които и двамата си имат своите спадове, но винаги съумяват да се справят и да изгреят на дансинга. Велизар задължително си взима почивен ден преди състезания, за да се зареди и да си почине. А Полина се зарежда от готовността и положителната емоция на своя партньор.“Когато го погледна, вече знам – ще ни бъде ли в това състезание или не. Той винаги успява да ме зареди позитивно“, допълва нежната половинка от звездната ни двойка.

 

Пожелаваме безброй успехи, здраве и любов на варненската танцова двойка Велизар Георгиев и Полина Кимова!

Ели Маринова

 

Най-дългият акварел изрисуваха на открито във Варна

 

Коментари

Новини Варна