IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Култура
15:12 | 2 септември 2019
Обновен: 12:34 | 17 март 2024

Изложба във Варна припомня събитията от Пражката пролет

Три серии фотодокументални табла представят снимков и документален материал в Археологическия музей

По материала работи: Слав Велев
Изложба във Варна припомня събитията от Пражката пролет

Изложбата „1968 - от първа ръка“ ще припомни на варненци и гостите на града събитията от Пражката пролет 1968 г., които до голяма степен поставиха началото на падането на соц блока в Източна Европа. Откриването е на 5 септември (четвъртък) в 16.00 ч., в зала „Север“ на Археологически музей – Варна. Събитието е част от дейностите по проект „Годината, която промени всичко: Чехословакия и Европа през 1968“, по който е партньор отдел „Най-нова история“ към РИМ – Варна. Изложбата ще остане във Варна до 30 септември. Проектът е финансиран  по програма „Европа за гражданите“ на Европейския съюз, направление "Европейска памет за миналото". Водеща организация е Университетът „Коменски“ в Братислава (Словакия).  Освен варненския музей, партньори на Братислава са университетите във Виена (Австрия), Загреб (Хърватска) и Болоня (Италия), Института за национална памет в Талин (Естония), Библиотеката в Михаловце (Словакия), обществото „Св. Якоб“ в Словакия. Целта на проекта е да отбележи, припомни и допълнително проучи събитията по време на Пражката пролет в Чехословакия през 1968.  Координатори на проекта за Регионален исторически музей – Варна са Златка Антова и Велина Костадинова – уредници в отдел „Най-нова история“.

 

Три серии фотодокументални табла представят снимков и документален материал, свързан със събитията по време на Пражката пролет в Чехословакия, както и предисторията им (повече от 12 месеца назад). Организатор е Университетът „Коменски“ в Братислава.  Стотици снимки, както и непубликувани и непознати исторически документи от словашки и чуждестранни архиви представят хора и моменти от историята на 1968 година, не само в Словакия, но и в цяла Европа. Включени са и лични документи на участници в събитията от Варна. Значителна част от снимките в изложбата са от наследството на Антон Шмотлак (1920-1979), който дълги години е професионален театрален фотограф, но голяма част от работата му представя сцени от всекидневния живот от 50-те и 60-те години на ХХ в.

 

Рисунки на Ясен Гюзелев реди галерия Le Papillon

Коментари

Новини Варна