IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
14:32 | 17 септември 2019
Обновен: 08:19 | 17 март 2024

Живопис, метал и скулптура на Венцислав Марков представя галерия „Ларго“

Експозицията „Морски сюжети” се открива в четвъртък, 19 септември

По материала работи: Слав Велев
Живопис, метал и скулптура на Венцислав Марков представя галерия „Ларго“

Живопис, метал и скулптура на Венцислав Марков подготвя варненската галерия „Ларго“. Експозицията „Морски сюжети” се открива в четвъртък, 19 септември от 18:30 часа.  Арт пространството подрежда първата експозиция от есенния изложбен сезон "Морски сюжети" на варненския автор Венцислав Марков, един от десетте наградени с приза "Художник на десетилетието 2008 - 2018 на Галерия Ларго". Творецът ще се представи с живопис, метал и скулптура. Темата на изложбата е повлияна от варненското крайбрежие и морето, на което скоро ще трябва да кажем "довиждане" с идването на есента. Във формата на скулптурни произведения ще ни поздравят чайки, развели криле в полет и риби, небрежно носещи се във въздуха до тях. А в живописните творби ще забележим, че Венци умело е използвал неконвенционални материали като метал, с които да придаде релеф, дълбочина, различни форми и интересна връзка между платната и пластиките.

Варненецът е завършил с отличие специалност „Метал“ в Националната художествена академия и най- често се представя с метални и бронзови скулптури. Творби, емоционални и експресивни, понякога изваяни до най- финия детайл, друг път оформени като че ли със светкавична решителност, сурови и дръзки, но винаги майсторски изработени със страстта и душата на истински творец. За настоящата си самостоятелна изложба в галерия „Ларго“ Венцислав е подготвил скулптурни композиции от метал в по-големи размери, както и малки, кавалетни творби от бронз. Изненада за публиката ще бъдат живописните творби на варненеца. В платната, изпълнени с масло, са вплетени по уникален начин образи и обекти, изработени от метал. Но не само творческото хрумване на автора е важно и интересно. По- интересното е как с метални слоеве и релефи Венци изобразява в картините си изключително меки, нежни и деликатни обекти – морските вълни и пяната по гребена им, облаците в небето, надвиснали над морския бряг, гларуса, размахал криле в полет или отраженията на платнохода, трепкащи по морската повърхност. 

За кавалетната бронзова пластика на Марков се знае много. Авторът на любимите на варненци и гостите на града „Влюбени делфинчета“ по Ларгото до Фестивалния комплекс присъства в много български домове с бронзови скулптури, изобразяващи Икар, Свети Георги, рибари, лодки, коне в бяг или бикове, подготвящи се за битка, златни рибки или пък по-абстрактни композиции. В настоящата експозиция Художникът на десетилетието на галерия Ларго ще покаже една много поетична скулптура, изобразяваща морски кончета и една платноходка от бронз, която като че ли е уловена в момент, когато се бори с бурното море. За почитателите на неговите пластики от метал Венци е подготвил пет голямоформатни композиции, в част от които лесно ще разгадаем морските сюжети – чайка в полет, пано с устремно „летящи“ риби, както и творба, напомняща рибарска мрежа, уловена в момента на хвърлянето ѝ в морето.

Изложбата продължава до 09 октомври.

 

„Власт и еротика в рисунка и комикс“ представя Анри Кулев в галерия „Графит“ (СНИМКИ)

Коментари

Новини Варна