IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
13:51 | 12 януари 2020
Обновен: 13:37 | 26 април 2024

Представиха новата книга на отец Дончо Александров

„Жажда за вяра“ припомня позабравените добродетели и ценности, добротата и смирението

По материала работи: Слав Велев
Представиха новата книга на отец Дончо Александров

 „Жажда за вяра“ е новата книга на отец Дончо Александров от варненската епархия. Книгата беше представена в градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Повече от 40 теми разкриват отговорите на много въпроси, които вълнуват съвременния човек  - от земното до небесното. Книгата е първата по рода си на българския пазар с подобно съдържание.

 

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан присъства на премиерното представяне на новата книга. В словото си той подчерта значимостта на вярата и духа на човека. Че изворът е словото, а вярата е в сърцата. „Жажда за вяра” пренася читателя в света на духовното. Книгата е забележителна с това, че надниква в църковния живот, запознава със случващото се в храма като свети тайнства и богослужение, с някои християнски практики, но през погледа на православната вяра анализира и актуалните днешни въпроси.

 

Книгата е много полезна за младите хора, които се лутат и търсят истината. Авторът отец Дончо Александров вярва, че всеки човек може да бъде спасен, че всеки човек, стига да вярва може да намери път към храма и към себе си. Отделните есета в книгата са посветени на духовното, но и на светското. В нея има разсъждения и отговори на въпроси като суеверията, кога се прави курбан, за спорта, за самотата, за Интернет, за трансплантациите, за нашето съществуване чрез вярата и за позабравените добродетели и ценности, като добротата и смирението.

 

Корицата е дело на съпругата на отеца, Тереза Зиковска. Картината е специално рисувана за изданието. Отец Дончо Александров е Предстоятел на варненския храм „Св.Атанасий”. Той създател и участник в редакционния екип на списание „Амвон” и детското списание „Камбанка”, които издава енорията при храма. Вече шест години е водещ на рубриката „Амвон” по Телевизия „Черно море“, чиито автор Луиза Тахмисян е един от вдъхновителите на книгата. Според издателя Иван Гранитски  книгата наистина ще докосне ума и сърцето на читателите, защото в материалния свят наистина имаме нужда от духовна вяра.

Радослава Христова

 

Двама почетни граждани на Варна са номинирани за „Мъж на годината“

 

Коментари

Новини Варна