IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Лайфстайл
17:40 | 17 октомври 2017
Обновен: 05:25 | 18 март 2024

Влияе ли времето на настроението ни?

Вижте отразява ли се по-ранното стъмняване и липсата на слънце

По материала работи: Слав Велев
Влияе ли времето на настроението ни?

Есента вече е тук и макар времето все още да е хубаво, по-ранното стъмване със сигурност навява носталгия по дългите летни дни, на които до скоро всички се радвахме.


Няма как да не сте усетили и промяна в настроението си. С настъпването на есента всички ставаме по-меланхолични и някак по-уморени, отбелязват от vesti.bg.


Как метeoрологичните условия влияят на настроението ни? Ето няколко факта за връзката между времето и нашите емоционални състояния.

 

Липсата на слънце може да ни направи тъжни
Когато навън няма много слънце, това често може да доведе до т.нар. сезонно афективно разстройство. Наблюдава се най-често от октомври до април, когато денят е по-къс. Защо липсата на слънце ни кара да се чувстваме нещастни? Защото тялото ни започва да произвежда повече мелатонин – хормонът, който ни кара да се чувстваме сънливи дори и през деня. Тялото започва да жадува за повече сън, а мозъкът започва да произвежда по-ниски нива на серотонин – това оказва влияние на настроението, апетита, съня и т.н.
Все пак може да се радваме, че живеем на място, на което слънцето ни радва с лъчите си доста дълго време. За София това са около 2177 часа годишно. За сравнение в Брюксел са едва 1546, с което градът заема първо място в Европа по най-мрачен град на континента.


Лошото време ни кара да ядем повече
Лошото време засилва апетита ни и ни кара да посягаме към по-високо калорични храни. И нищо чудно, че през зимните месеци винаги качваме по някое и друго килце. Това отново е свързано със серотонина – „хормонът на щастието“. Когато няма слънце, което да ни прави щастливи, храната замества това усещане. Храни, които могат да ни помогнат за набавяне на серотонин, дори и в лошо време, са шоколадът, бананите, ядките и други.

 

Хубавото време ни удря по джоба
Различни изследвания показват, че когато времето е хубаво и прекарваме повече време на слънце, сме и по-склонни да харчим повече пари. Това е така, защото слънцето ни кара да се чувстваме по-позитивни и щастливи, което пък ни стимулира да пазаруваме по-често и с желание. Така че – по-кратки слънчеви дни, по-големи спестявания.

 

Високите температури и престъпността
Статистиката показва, че за съжаление топлото време оказва влияние и на престъпността. Летните месеци създават повече предпоставки за извършване на престъпления. Може би заради по-дългите дни и повечето хора, които са навън, броят на престъпленията през лятото и пролетта е доста по-голям, отколкото през зимата.

 

Лошото време ни прави по-фокусирани върху работата
Оказва се, че когато времето е лошо, това ни прави по-съсредоточени върху работните ангажименти. Когато навън е облачно и сиво, няма какво да разсейва служителите от тяхната работа. Като се замислим, слънчевото време доста често ни кара да си мислим какво бихме правили след работа или пък да мечтаем за отпуска на някой плаж…


Четете още:
Депресиите при жените са генетично обусловени
 

Коментари

Новини Варна