IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Новини Варна
15:53 | 11 октомври 2017
Обновен: 11:11 | 29 март 2024

Депресиите при жените са генетично обусловени

Заболяването обикновено се среща, когато човек преживява преходен период, поясни проф. Христо Кожухаров – ръководител на катедра „Психиатрия и Медицинска психология“ в МУ - Варна и ръководител на психиатрична клиника в УМБАЛ „Св. Марина“

По материала работи: Слав Велев
Депресиите при жените са генетично обусловени

Жените по-често се поддават на депресии и причината е генетична, а не че са по-слаби. Това заяви проф. Христо Кожухаров – ръководител на катедра „Психиатрия и Медицинска психология“ в МУ - Варна, в предаването на телевизия „Черно море“ – „Посоки.eu“ с водещ Елена Кирова. Депресиите се срещат при хора на различна възраст, но най-често се проявяват след 60 години, въпреки че ги има дори при децата. Причината за тях най-често е преходен период, през който човек преминава – пенсиониране, смяна или загуба на работа, преместване в друг град или държава. Поради това депресиите се проявяват най-често през есента или пролетта – когато времето се променя, часовата разлика също оказва влияние. В обществото често се говори за депресии, което от една страна е добре, защото диагнозата не се заклеймява, но от друга страна води до известно подценяване на сериозността на състоянието.  То не трябва да се приема за нещо нормално, а е нужна да се търси помощта на специалист, убеден е проф. Христо Кожухаров, който е и ръководител на психиатрична клиника в УМБАЛ „Св. Марина“. Той подчерта, че диагностицирането е сложно, тъй като преценката до голяма степен е субективна, няма обективни маркери. Необходимо е на първо място да има продължителност на оплакванията, най-малко 2 седмици и да проявява набор от симптоми. Двата най-важни сред тях са потиснато настроение или липса на изживявания, които носят удоволствие и радост. Другите симптоми на депресия са проблеми със съня, понижен апетит, нарушена концентрация и внимание, ниско самочувствие, намален енергетичен потенциал, като всяка оценка се поставя съобразно нормалното за всеки човек състояние. В редки случаи нарушенията на съня и апетита под въздействие на депресията може да са в посока повишаване. Обикновено проблемите са свързани с ранно събуждане, а не с трудно заспиване или с чести пробуждания. Под въздействие на депресията може да има и мисли за самоубийство, но не е задължително. 


Тя се лекува по различни методи, съобразно степента й. При леката депресия може да е достатъчна само психотерапия, при умерена или тежка психотерапията е спомагателен метод, а основно е лечението с антидепресанти, които се приемат поне 6 месеца и не бива да се спират, а неефективната доза може да доведе до хронифициране на заболяването, поясни проф. Христо Кожухаров. "Често ме питат - не може ли вместо да приема медикаменти или да посещава терапия, да заведем човека, който страда от депресия на почивка. Отговарям, че това няма да помогне, тъй като той не може да се зарадва, има ахедония в следствие на депресията" - допълни проф. Кожухаров. 


Според него възможно е депресията да е следствие от злоупотреба с алкохол или наркотици, или следствие на някакво заболяване – тумор или мозъчно увреждане. Тогава трябва първо да се лекува зависимостта или заболяването, няма как да се въздейства само върху депресията, когато тя е следствие.


Полина Петрова

 

Цялото предаване "Посоки.eu" от 8.10.2017 г., с автор и водещ Елена Кирова, вижте тук:

"Посоки.eu", 8.10.2017


 

Коментари

Новини Варна