IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Лайфстайл
14:01 | 23 септември 2019
Обновен: 08:00 | 17 април 2024

Кардиолог: Шопската салата е вредна за здравето!

Съдържанието на т.нар. лектини води до хронична умора, обрив по кожата и плешивост

По материала работи: Борис Проданов
Кардиолог: Шопската салата е вредна за здравето!

Няма грешка – любимата и популярна шопска салата е опасна за здравето. И по-точно – един компонент в нея може да ни „събори“. Американският кардиолог Стивън Р. Гъндри обяви за изключително вреден за здравето най-разпространения у нас и обичан от всички българи зеленчук. Според него употребата на домати може да доведе до редица проблеми със здравето. 

 

Кардиологът от Омаха, Небраска, който е завършил в Йейл и се води и специалист по храненето, описва резултатите от изследванията си в книгата "Парадоксът на растенията: скритите опасности в "здравословните" храни, които причиняват заболявания и наддаване на тегло" (The Plant Paradox: The Hidden Dangers in "Healthy" Foods That Cause Disease and Weight Gain), съобщава zdrave.to.

 

Един от изброените в книгата му "здравословни" продукти, които предизвикват множество заболявания, се оказват доматите. Д-р Гъндри отбелязва, че въпреки наличието на много витамини в доматите, зеленчуците могат да съдържат лектини. 

 

Това е вид протеин, който се произвежда от растенията за собствена защита срещу вредители. Лектините от своя страна представляват сериозна заплаха за човешкото здраве. 

 

Когато влязат в човешкото тяло, се задейства механизъм, който може да доведе до възпалителни процеси и различни заболявания. 

 

Лектините могат да унищожат здравите клетки, да причинят синдром на хроничната умора, обрив по кожата, както и да повлияят негативно на мозъчната дейност и да причинят загуба на коса, твърди кардиологът. 

 

Той все пак признава, че доматите наистина съдържат много витамини и минерали, следователно те могат да бъдат профилактика на рака. В същото време американският кардиолог настоява и призовава хората напълно да се откажат от употребата на домати – сурови или сготвени.

 

Още по темата: Шопската салата е варненски продукт!

 

Коментари

Новини Варна