Морски IT офицери учат как да се справят с кибератаки
Нов кабинет по киберсигурност бе открит във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" по време на честванията по случай 137 години от създаването му
Публикувана: 9 Jan 2018 | 15:55
снимки: Пламен Гутинов

Съвременните отвличания на кораби ще стават не с качване по стълба, кукичка и реално щурмуване, а с проникване в сървъра на плавателното средство - каза ректорът на Висшето военноморско училище проф. Боян Медникаров по време на откриването на нов кабинет по киберсигурност.  По този начин атакуващите могат да заведат отвлечения кораб там, където желаят. По негови думи обучението по киберсигурност е един от новите приоритети пред Висшето военноморско училище. Предимството на варненската програма е, че акцентира върху проблема с кибератаките в морското корабоплаване. Според него най-голяма опасност от хакване на системите съществува при така наречените автономни кораби.

 

Лабораторията се използва за обучение на бъдещите морски IT офицери, както и на студентите от специалността Информационно-комуникационни технологии в морската индустрия. За функционирането и са открити 15 работни места. Кабинетът позволява провеждането на симулативни упражнения във виртуална среда. С инсталирания софтуер е напълно възможно да се пресъздадат ситуации, каквито се случват в реалността, каза ръководителят на Катедрата по информационни технологии полковник Юлиян Цонев. "Става дума за компютърни атаки от най-различен вид, като обучаемите се разделят на отбори от атакуващи и атакувани. Курсанти от катедрата с 45-годишна история заемат призови места в редица международни състезания за мрежови специалисти и киберсигурност от рода на „Net Riders” – каза още Цонев.

В последните дни на миналата година ВВМУ получи 5 млн. лева по сметките си за развитие на инфраструктурата.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

Четете още: 137 години навърши ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"

 

 

Коментари ( 0 )