IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Морски бизнес
14:15 | 22 февруари 2018
Обновен: 18:53 | 17 април 2024

Законови промени обезпечават моряците при злополуки или некоректен работодател

Поправки в закона регламентират работното време на екипажите, плаващи в страната

По материала работи: Слав Велев
снимка: Ели Маринова

Правителството прие поправки в Наредбата за трудовите и непосредствено свързани с тях отношения между членовете на екипажа на кораба и корабопритежателя. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. С тях се създават специфични правила за организация на работното време и почивките на екипажите, плаващи под българско знаме по вътрешните водни пътища, като по този начин се изпълняват изискванията на Директива 2014/112/ЕС за прилагане на Европейското споразумение относно определени аспекти на организацията на работното време в сектора на вътрешния воден транспорт. С промените в Наредбата са разписват и мерките за прилагане на национално ниво на промени в Кодекса към Морската трудова конвенция от 2006 г.

 

Те са свързани с изискването за наличие и функциониране на бързи и ефективни системи за финансово обезпечаване на членовете на екипажа в случаите на изоставяне от корабособственика или на трайно намалена работоспособност или смърт, настъпили поради общо заболяване, трудова злополука или професионална болест.

 

Четете още: Комисията по рибарство в Средиземно море стартира научен проект за Черно море

Коментари

Новини Варна