IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Морски бизнес
15:28 | 3 април 2019
Обновен: 09:28 | 18 април 2024

Учение на VI американски флот и още 5 страни ще се проведе във Варненския залив

Откриха секция „Американска военноморска литература – адмирал Алфред Махан“ във ВВМУ

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

Секция „Американска военноморска литература – адмирал Алфред Махан“ бе официално открита във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. За церемонията по откриването пристигна Н. Пр. Ерик Рубин, посланик на САЩ в България. Секцията е създадена с цел да бъдат обогатени познанията на обучаемите в Морско училище . Лентата на литературния американски кът бе официално прерязана  от госта Н. Пр. Ерик Рубин, проф. д.в.н. Боян Медникаров, началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и контраадмирал Митко Петев, командир на ВМС. На церемонията присъства и полковник Шанън Джонсън, военно аташе на САЩ в България.

 

 

„За мен е чест да бъда тук днес, на тази церемония в името на един от най-големите американски военни историци, а също и да бъда посрещнат в една от най-високо развитите технически институции в България. Това каза Н. Пр. Ерик Рубин. ВВМУ „Н. Й Вапцаров“ е най-важният морски център за подготовка на офицери – както във военноморските сили, така и в търговския флот и е предпочитано и високоуважавано за високия професионализъм в учебната програма и мореплавателна експертиза. Най-забележителни са ултрамодерните симулатори на училището. Те предлагат незаменима подготовка на настоящите и бъдещите морски офицери и оператори. Те са толкова широко признати, че командването на Шести Американски флот пожела следващото учение в рамките на Евразийското партньорство за пристанищно обслужване на корабоплаването да се проведе тук  съвместно с ВМС на още 5 други партньорски черноморски държави", допълни посланикът.

 

Контраадмирал Алфред Махан e бил американски морски адмирал, геостратег и историк, „най-важният американски стратег на 19 век.“ Неговата концепция за „морска сила“ е базирана на идеята, че страните с по-голяма мореплавателна сила ще имат по-голямо световно влияние; тя е представена в книгата му Влиянието на морските сили върху историята, 1660 – 1783 (1890). Неговата концепция има огромно влияние за формирането на стратегическата мисъл на мореплаванията в света, специално тези на САЩ, Германия, Япония и Великобритания, а през 1890-те дори предизвиква надпревара в европейското военноморско въоръжаване, при което взимат участие САЩ и Япония. Неговите идеи все още са водещи за военноморската доктрина на САЩ. Няколко американски военноморски кораби са кръстени на негово име, включително клас разрушители.

 

„Книжното наследство на контраадмирал Махан ще стане почетна част от библиотеката на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Ние ценим  близкото сътрудничество и интеграция между вашето училище и Военната академия на САЩ. Български флотски курсанти и преподаватели участват и допринасят в множество морски и образователни начинания“, каза още Н. Пр. Ерик Рубин. Като пример за близкото сътрудничество между двете висши училища бяха отличени флотски курсант Николета Георгиева, както и ст.лейтенант Сейко Сейков и лейтенант Тодор Стоев.

 

Историята на ВМС на САЩ, подробно издание бе подарена на  ВВМУ „Н. Й Вапцаров“.

Ели Маринова

Снимки авторът

Коментари

Новини Варна