IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Морски бизнес
15:10 | 17 юни 2019
Обновен: 16:06 | 19 април 2024

Ще строят контейнерен терминал на Пристанище ТЕЦ „Езерово“

За тази година наличната инфраструктура и прилежащият път се очаква да поемат четвърт милион тона зърнени товари

По материала работи: Борис Проданов
Ще строят контейнерен терминал на Пристанище ТЕЦ „Езерово“

Водят се преговори с чужд инвеститор за новосъздаденото дружество Пристанище ТЕЦ „Езерово“, което още от юли ще започне да използва старото въглищно пристанище на ТЕЦ "Варна" за зърнени товари, съобщиха пред журналисти от ръководството на порта по време на пресконференция за бъдещето му. Преговорите продължават повече от половин година и се очаква да бъдат финализирани в края на юли - началото на август.

 

От ръководството на  Пристанище ТЕЦ „Езерово“ са оптимисти, че до края на тази година новото пристанище ще привлече и обработи между 200 000 – 250 000 тона зърно, които те се надяват да се увеличат на около 500 000 тона до края на 2020 г.

 

Инвестиционните намерения за развитие на пристанището включват обработване на генерални товари, контейнери, течни товари и насипни (зърнени) товари.

 

Има план, при наличието на инвеститор, към порта да се построи отделен път. Засега по стария наличен се очаква през юли да пристигнат първите камиони с пшеница.

 

Идейният проект, ако преговорите с чуждия инвеститор приключат благоприятно, е кейовите фронтове на Пристанище ТЕЦ „Езерово“ да бъдат с обща прогнозна дължина от около 950 м. Проектът е изчислен на база разчетен кораб тип „Панамакс“ с газене до 12,50 м. Ако се осъществи инвестицията, прогнозният товаропоток по вода се очаква да достигне до 8 000 000 тона.

 

Идеята предвижда още пристанището да бъде зонирано според съвременните изисквания за устройство и планиране – с паркинги за изчакване на автомобилите, возещи или изчакващи контейнери, както и зона за съхранение и ремонт на повредените контейнери.

 

Предвижда се и изграждане на жп инфраструктурата, която да обслужва трафика.

 

Извън бъдещите планове изпълнителният директор на компанията и бивш транспортен министър Данаил Папазов обобщи, че  до момента 89 млн. евро са инвестициите за реконструкция и обновяване на пристанището на ТЕЦ „Варна“.

 

Според Данаил Папазов партньор в експлоатацията на новия порт ще бъде държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура", което е собственик на кейовата стена и в това си качество ще събира съответните такси.

 

Според к.д.п. Иван Вълчев – изп. директор на Пристанище ТЕЦ „Езерово“, няма опасност износът на зърно тази година да се провали. Трансферът на товара ще се осъществява с т.нар. тави, които позволяват от камионите зърното да се прехвърля в корабите.

 

Собствеността върху ТЕЦ „Варна“ беше придобита от CEZ от фирма на семейството на Папазов. На по-късен етап като мажоритарен съдружник в компанията влезе почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

 

Текст и снимка Борис Проданов

 

Коментари

Новини Варна