IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Морски бизнес
10:46 | 22 юли 2019
Обновен: 17:16 | 23 април 2024

К.д.п. Димитър Димитров, председател на УС на фондация „Морски съдби”: Само дарителската кампания може да ускори строежа на паметник на моряк

По материала работи: Пламен Янков
К.д.п. Димитър Димитров, председател на УС на фондация „Морски съдби”:  Само дарителската кампания може да ускори строежа на паметник на моряк

Кап. Димитър Димитров
 

Напредва реализацията на идеята във Варна да има паметник на моряка - основната му част, фигурата на моряка вече е готова от гипс в ателието на скулптора Венелин Божидаров. Това заяви за в. „Черно море” к.д.п. Димитър Димитров, председател на УС на фондация „Морски съдби”.  Управителният съвет се събрахме, за да одобрим работата на скулптора, същото направи и  Съветът за естетизация на градската среда, който я прие с някои препоръки. Следва отливане на фигурата от месинг, проектиране и изграждане на конструкцията на паметника. Преведохме на автора първата вноска от 25 000 лева, събрана в дарителския ни фонд. Сега ни трябват още 25 000 лева, за да му доплатим останалата от сумата за изработване на фигурата съгласно сключения договор, обясни председателят на фондацията.

 

Тук обаче искам да споделя със загриженост, че дарителската кампания за набиране на средствата не върви много успешно, тъй като много хора не се включиха, продължи кап. Димитров. - Първоначалните ни очаквания, че всички моряци ще се включат солидарно и ще дарят малката сума от 10 лева, не се оправдават засега. Отпечатахме 10 000 картички, които да получат направилите дарение с тези скромни 10 лева. Тя е знак на благодарност и остава като спомен, но все още няма много желаещи.
 

Противно на очакванията ни  и морският бизнес засега е дарил съвсем скромни суми. Това е причината да сме доста назад с набирането на нужните средства за паметника на моряка. А следват още вноски, които трябва да платим. Наред с втората част от 25 000 лева за труда на скулптора предстоящото леене на фигурата ще струва не по- малко от 30 000 лв. Конструкцията на самия фундамент  е още по-скъпа, защото е много сложна, тъй като паметникът е висок 7,8 метра, плюс още 2,8 метра за фигурата отгоре, а ще бъде върху съвсем малка основа. Всяко хубаво нещо струва пари, подчерта кап. Димитров и направи аналогия с проектирания паметник на Васил Левски в Русе. - Както чувам от наши колеги, техният инициативен комитет за изграждане на монумента се обърнал към русенските бизнесмени да дарят пари (общо трябвали 120 000 лева). И първият, към когото се насочили, направо дал цялата сума. Дали това е истина, или не, няма как да твърдя, защото не съм гледал банковата им сметка. Сега искрено се надявал със съвместните усилия на община Варна да успеят да разширят дарителската кампания, за да бъде докарана идеята до успешен край, допълни той.
 

Председателят на УС на фондация „Морски съдби” припомни, че като цяло нужната сума е около 300 000 лева. Точният размер щял да зависи от сложността на фундамента, който ще влезе 5-6 метра в земята, за да издържи високата общо 10,60 метра конструкция заедно с фигурата отгоре.
 

Работата е напреднала и се надяваме, ако нещата се развият благоприятно, да открием паметника на моряка още в късната есен на тази година. Всичко ще зависи от набрания с дарения финансов ресурс. Затова призовавам всички съпричастни на идеята да помогнат. Немалко хора се хранят от морето, немалко хора ползват облагите на морето. Защо всеки не отдели една минимална сума, за да помогне Варна да има своя символ на моряка, който да стои достойно наред с всички останали, с които вече е окичен градът. А този на моряка е един от първите, който трябва да имаме, подчерта в заключение кап. Димитров.


Стефан Денков


Четете още: На форуми: Търсят изход за преумората по време на вахта на кораба

 

Още тази есен Варна може да има своя паметник на моряка.

 

След събиране на нужните средства фигурата на моряка ще бъде излята от месинг.

 

 

 

Коментари

Новини Варна