IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Морски бизнес
13:36 | 20 август 2019
Обновен: 12:02 | 25 април 2024

Морският ни флаг не фигурира в Парижкия меморандум

К.д.п. Николай Апостолов: Това не означава, че ще има рестриктивни мерки за наши кораби, посещаващи европейски пристанища

По материала работи: Борис Проданов
Морският ни флаг не фигурира в Парижкия меморандум

България не фигурира като собственик на морски флаг в списъците на Парижкия меморандум – организация на европейските и част от световните морски страни за пристанищния контрол на корабите.

 

„Белият, сивият и черният“ списъци представят пълния спектър от флагове с добро представяне до флагове с лошо представяне. Последните се считат за флагове с висок или много висок риск. Списъкът се базира на общия брой инспекции за период от 3 г., изискващ най-малко 30 проверки. За последния период инспектираните български кораби са 26.

 

"България не фигурира като собственик на морски флаг в списъците на Парижкия меморандум по обективни причини. Направените проверки под минималния брой са причината за отпадането на флага ни." Това каза за Медийна група „Черно море“ к.д.п. Николай Апостолов, бивш директор на ИА „Морска администрация“.

 

"Място за притеснение няма, такива са изискванията. Това не означава, че ще има рестриктивни мерки за наши кораби, посещаващи европейски пристанища", категоричен бе той.

 

Малкият брой кораби, плаващи под флага на страната ни е причина за непокриване на норматива. По думите на к.д.п. Апостолов администрацията работи на много високо ниво, за да направи българския морски флаг привлекателен за бизнеса.

 

Мариана Стойкова

 

Коментари

Новини Варна