Морският ни флаг не фигурира в Парижкия меморандум
К.д.п. Николай Апостолов: Това не означава, че ще има рестриктивни мерки за наши кораби, посещаващи европейски пристанища
Публикувана: 20 Aug 2019 | 13:36

България не фигурира като собственик на морски флаг в списъците на Парижкия меморандум – организация на европейските и част от световните морски страни за пристанищния контрол на корабите.

 

„Белият, сивият и черният“ списъци представят пълния спектър от флагове с добро представяне до флагове с лошо представяне. Последните се считат за флагове с висок или много висок риск. Списъкът се базира на общия брой инспекции за период от 3 г., изискващ най-малко 30 проверки. За последния период инспектираните български кораби са 26.

 

"България не фигурира като собственик на морски флаг в списъците на Парижкия меморандум по обективни причини. Направените проверки под минималния брой са причината за отпадането на флага ни." Това каза за Медийна група „Черно море“ к.д.п. Николай Апостолов, бивш директор на ИА „Морска администрация“.

 

"Място за притеснение няма, такива са изискванията. Това не означава, че ще има рестриктивни мерки за наши кораби, посещаващи европейски пристанища", категоричен бе той.

 

Малкият брой кораби, плаващи под флага на страната ни е причина за непокриване на норматива. По думите на к.д.п. Апостолов администрацията работи на много високо ниво, за да направи българския морски флаг привлекателен за бизнеса.

 

Мариана Стойкова

 

Още от: Морски бизнес

Коментари ( 0 )