IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Морски бизнес
12:22 | 20 октомври 2019
Обновен: 08:04 | 28 март 2024

Кораби на ВМС участват в операции и учения зад граница

Изпратихме "Верни" и "Шквал" на мисии

По материала работи: Борис Проданов
Кораби на ВМС участват в операции и учения зад граница

До 22 ноември фрегата „Верни“ от състава на дивизион патрулни кораби ще извърши задграничен поход и ще участва в операцията на НАТО за морската сигурност в Средиземно море „Sea Guardian”; учението на ВМС на Република Турция „Dogu Akdeniz 2019”; съвместно учение от типа „Passex” с ВМС на Израел.

 

По време на плаването фрегата „Верни“ ще посети военноморската база „Аксаз“ в Турция, пристанище Александрия в Египет и пристанище Хайфа в Израел.

 

За времето до 8 ноември базов миночистач „Шквал“ от състава на дивизион миночистачни кораби ще влезе в състава на постоянната противоминна корабна група на НАТО № 2 (SNMCMG2).

 

В противоминната група освен базов миночистач „Шквал“ са и корабите от ВМС на Република Италия – Vesuvio и Numana, от ВМС на Република Турция – Amasra, от ВМС на Република Гърция – Kallisto, от ВМС на Кралство Испания – Sella, и от ВМС на Република Румъния – Lt. Lupu Dinescu.

 

По време на плаването си базов миночистач „Шквал“ ще посети пристанище Констанца в Република Румъния и пристанище Одеса. Предвидено е по време на визитата си в Украйна базов миночистач „Шквал“ да бъде посетен от представители на политическото ръководство на НАТО.

 

Целите на участието на нашите военни кораби в тези задгранични плавания са повишаване на нивото на оперативна съвместимост с Военноморските сили на съюзническите страни; усъвършенстване на подготовката и способностите на личния състав на корабите за участие в операции и учения в съюзнически формат;  усъвършенстване на тактиките, техниките и процедурите при съвместно плаване със страни членки на НАТО;  укрепване военноморското сътрудничество с ВМС на Държавата Израел.

 

На ритуала по изпращането на „Верни“ и „Шквал“ присъства командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков.

 

Прочетете още: Командирът на ВМС бе на официално посещение в Полша

Коментари

Новини Варна