IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Морски бизнес
14:45 | 26 ноември 2019
Обновен: 03:39 | 19 април 2024

Трапезата за Никулден ще ни струва колкото и през миналата година

Рибата на ниска цена ще е от бракониери, предупреждават институциите

По материала работи: Борис Проданов
Трапезата за Никулден ще ни струва колкото и през миналата година

Матрапази и тази година увериха Медийна група „Черно море“, че при така стеклата се метеорологична обстановка няма основания за притеснения относно цената на рибата за празника. Особено на шарана, който е ключовото блюдо навръх 6 декември. Средно 6 лв./кг (максимална около 7 лв./кг) се търгува този вид риба във Варна и на юг, в Бургас, което е почти колкото предишни сезони. Единственият вариант е внезапно разваляне на времето, но такова и да има, ще бъде след Никулден, твърдят синоптици.

 

Макар и по-малко в сравнение с 2018 г., но и сега варненци усетиха вкуса на хубави риби – сафрид, лефер, чернокоп. Чака се паламуд, но и неговото купуване ще ни донесе само лека уплаха, оптимисти са и търговци, и потребители.

 

По стара българска традиция навръх празника има леко поскъпване, затова по-предпазливите могат да пазаруват в първите дни на декември за рибното меню. Предвид голямата конкуренция точно за Никулден не се предвиждат резки движения на пазара, защото големите търговски вериги винаги са в състояние да коригират ситуацията.

 

От институциите обаче предупреждават, че ако случайно засечем на пазара шарани по 2 – 3 левчета килото, най-вероятно става въпрос за бракониерски улов, който се преследва от закона. Подобни дъмпингови цени са на крайпътни търговци, при които има и допълнителен риск предвид неясния произход на рибата.

 

Контролът по развъдници и тържища ще бъде засилен, проверките отдавна са започнали.

 

На 6 декември почитаме св. Николай Чудотворец, закрилник на рибари и моряци. Ритуалната гозба е именно от шаран, защото това е рибата, с която (според легендата) светецът запушил пробойна на кораб, спасявайки и него, и екипажа.

 

Борис Проданов

Снимка Пламен Гутинов

 

Прочетете още: Риболовни инспектори започнаха масови проверки

 

Коментари

Новини Варна