IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Морски бизнес
10:19 | 30 януари 2020
Обновен: 17:55 | 23 април 2024

Министър, кмет и областен връчват наградите „Ветроходец на годината“ във Варна

Носител на приза е кайтсърфист, утре ще бъдат раздадени много отличия

По материала работи: Борис Проданов
Кметът на Варна Иван Портних, спортният министър Красен Кралев и областният управител Стоян Пасев (от дясно на ляво) се чакат утре в Юнашкия салон, за да връчат наградите в церемонията „Ветроходец на годината“.

С официална церемония в Юнашкия салон на Варна, утре (31 януари) от 18 ч. ще се проведе връчването на наградите “Ветроходец на годината”, в която ще бъдат отличени най-изявените спортисти в красивия спорт на морето и вятъра. Списъкът включва състезатели както от детското ветроходство, така и от олимпийските класове и киловите яхти.

 

Сред отличените има представители на различни клубове, част от Българска федерация по ветроходство, които са показали високи спортни постижения в своите класове на национално и международно ниво. Това е първият път, в който наградите се връчват в морската столица. Организаторите съобщават, че присъствие са заявили министърът на младежта и спорта Красен Кралев, кметът на Варна Иван Портних, областният управител Стоян Пасев. Както и много родители, треньори, партньори и приятели на ветроходството. Водещ на церемонията ще е дългогодишният спортен журналист и познавач на този спорт Румен Генов.

 

„Това е един празник за децата и се надяваме да можем да отдадем заслужено уважение към техните усилия. Трима ще бъдат носителите на награда Ветроходец на 2019 г. – съответно победител и двама подгласници, но сме се постарали да отдадем признание на всички, показали постоянство и добри представяния в различните класове през годината“, сподели Росен Марангозов, президент на БФ по ветроходство.

 

Изминалата година беше изключително силна за родните спортисти под платна, които взеха участие в редица световни форуми, а Варна отново беше домакин на провелата се през юни Европейска купа в клас “Лазер”. Морската ни столица се очаква отново да бъде домакин на кръг от купата, а през 2021 г. да посрещне и над 300 яхти в европейското първенство. Тазгодишната надпревара ще е тест за олимпийските игри в Токио, но също и опознавателна за състезателите, които ще атакуват европейското злато у нас догодина. Така те ще могат да опознаят теченията, ветровете и спецификите на варненския залив, като това ще им даде възможност да проведат целенасочена подготовка.

 

Събитието се провежда и с подкрепата на Медицински университет – Варна, които разполагат със свой собствен отбор по ветроходство и за поредна година ще подкрепят БФ по ветроходство в техните усилия за популяризиране на този спорт.

 

Както вече информирахме, Александър Бачев (ОМСК „Циклон“ – Поморие) е обявен от Управителния съвет на БФВ за носител на приза. През м.г. 21-годишният състезател се класира четвърти на Световните плажни игри в Доха, Катар, 11-и на европейското първенство на Formula Kite в Торегранде, Италия, и 19-и на световното в Гарда. Бачев заема 13-о място в световната ранглиста IKA – Formula Kite. В края на август спечели и националния шампионат в Несебър.

 

Прочетете още: Диан Зайков вдигна 40-ия Златен глобус „Кор Кароли“

Коментари

Новини Варна