IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Морски бизнес
13:39 | 22 декември 2019
Обновен: 15:13 | 29 март 2024

Диан Зайков вдигна 40-ия Златен глобус „Кор Кароли“

Всички досегашни носители на ветроходния трофей бяха наградени с юбилейни значки

По материала работи: Борис Проданов
ДИАН ЗАЙКОВ (ВЛЯВО) ПОЛУЧАВА преходната награда от шефа на Фондация „Кор Кароли“ к.д.п. Тома Томов. Снимка NARODENSPORT.EU

Диан Зайков стана носител на голямата ветроходна награда Златен глобус „Кор Кароли“. Диан Зайков, шкипер с екипаж, получава ценния приз за успешно участие в АRC Europe 2019 от о. Тортола до Лагош, Португалия, с яхта „Океанис”. Членовете на фондацията решиха, че това е най-доброто ветроходно постижение за годината сред номинираните и го определиха за носител на глобуса, предаде narodensport.eu. Церемонията се състоя в Юнашкия салон.

 

Другите номинирани бяха: Атанас Добрев – за плаването му от Варна до Констанца и обратно с катамаран „Хоби кет”; Павлин Надворни, шкипер с екипаж – за рекордно прекосяването на Черно море от Сочи до Варна с яхта “Espresso Martini”; Емил Кирилов, шкипер с екипаж – за подготовката и прекосяването на Атлантика с яхта „Pretty Woman”.

 

Наградата за журналистика на морска тематика тази година отива при Румен Котов за книгата му „Фурия в Атлантическия океан“. Това беше юбилейната 40-а церемония за глобуса „Кор Кароли“. Всички досегашни носители на трофея бяха наградени със специални юбилейни значки.

 

“Изцяло плаването ми е с българи. Истината е, че дори не съм от морски град. От Ямбол съм, но се запалих по яхтинга още от дете. В моя град се строят лодки, а баща ми е плавал с яхта „Бумеранг“ от Бургас до Малта и обратно. Помня, че бях сърдит, че не бях на пускането й на вода. Карах известно време сърф, учих в София, после се преместих в Бургас. Много дължа на Михаил Копанов за изграждането си като ветроходец. Това е вторият ми Златен глобус „Кор Кароли“. Яхтингът има и състезателна, и забавна страна. Наградата ми е ценна, защото тръгнахме от Бургас, стигнахме до Карибите и се завърнахме, качвайки на яхтата много хора. Нямаше пострадали, сериозни аварии“, сподели Диан Зайков.

 

Той сподели и плановете си.

 

„През 2020 г. съм решил да си дам ваканция. Плаването отне година и половина, подготовката 6 месеца, решил съм бъда със семейството си известно време. А точно този глобус бих посветил на баща си. Обмислям и да изненадам ветроходната общественост“, завърши Диан Зайков.

 

Прочетете още: Родиха се 52 бебета от общинското инвитро във Варна

Коментари

Новини Варна