IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
13:53 | 17 април 2016
Обновен: 21:13 | 28 април 2024

Пирин и "Сребърна" са в опасност заради дърводобив и строителство

В Централна и Източна Европа шест обекта на ЮНЕСКО са застрашени от човешката дейност

По материала работи: Юлиян Атанасов
Пирин и "Сребърна" са в опасност заради дърводобив и строителство

Пирин планина и резерватът „Сребърна” са в опасност. За това алармира световен доклад на природозащитната организация WWF. Почти половината от всички природни обекти от Световното наследство на ЮНЕСКО са застрашени от увреждащо човешко влияние - незаконен дърводобив и строителство.Според доклада от Пирин вече са прогонени мечки и глухари, а почвите са замърсени, въпреки че химикалите по закон са забранени.

 

Заплашен е и резерватът „Сребърна” заради неустойчивото управление на водите и изкуствените прегради. В Централна и Източна Европа шест обекта на ЮНЕСКО са застрашени от човешката дейност. Освен Пирин и „Сребърна”, сред тях са и делтата на Дунав, девствените букови гори в Карпатите и прочутите Плитвички езера в Хърватия. Сред емблематичните за Европа застрашени места са и биоразнообразието във Ваденско море в Германия и уникалните влажни зони в Доняна, Испания.

Коментари

Новини Варна