Оздравителните процеси, които протичат в тялото ако един път седмично консумирате по 6 скилидки печен чесън са много:
- Регулиране на нивата на холестерола
- Пречистване на артерии и защита на тялото от сърдечно-съдови заболявания
- Снижаване на кръвното налягане
- Укрепване на имунната система - предпазва от вируси, включително грипни
- Подобряване на силата на костите
- Елиминиране на умората
- Подобряване на спортните постижения
- Предпазване на тялото от проникване на тежки метали
- Повишаване на продължителността на живота на клетките
Ето и рецепта за печен чесън, от която можете моментално да се възползвате:
Необходими продукти:
една или повече глави чесън
зехтин
бял пипер
сол
Начин на приготвяне:
Загрейте предварително фурната до 200°.
Обелете главите чесън както са цели от външните люспи без да махате люспите на отделните скилидки. С помощта на остър нож отрежете до 1 см от горната част на главата, така че да се оголят, както е показано на снимката.
Сложете главите чесън във предварително подготвените квадрати от алуминиево фолио. Полейте всяка глава чесън с 1/2 ч.л. зехтин и с пръсти добре разнесете зехтина върху оголените скилидки, поръсете с малко бял пипер и сол.
Увийте всяка глава с алуминиево фолио. Печете на 200° С около 30-35 минути или докато скилидките омекнат на пипане.
Оставете чесъна да изстине достатъчно, така че да не пари при допир. Използвайте малък нож да отстраните леко люспите около всяка скилидка. С виличка за коктейли или с пръсти издърпайте или стиснете печените чеснови скилидки, така че да изскочат от обвивките си.
Яжте печените скилидки чесън направо или ги смачкайте с вилица и ги използвайте в салати и ястия. Можете да ги мажете върху френско хлебче, да ги смесите със сметана, за да приготвите сос за печени картофи или да ги смесите с пармезан и добавите в паста, възможностите са безброй.
ВАЖНО!
Има хора, за които чесънът вместо лек, може да се окаже отрова. Не се препоръчва да се консумира от хората с проблеми с черния дроб, те трябва да внимават с яденето на чесън.
Като антибактериална и противовирусна храна, която елеминира бактериите, хората смятат, че яденето на чесън ги пази от хепатит. Но този здравословен зеленчук не може да се яде като лек за хепатитния вирус. Също така, можем да кажем, че чесънът стимулира стомаха и червата, и че това може да снижи количеството стомашна киселина в чревния тракт и да повлияе на храносмилането на храната, влошавайки симптоми като гаденето.
Ако пациенти, които страдат от небактериална диария консумират суров чесън, лютият вкус на суровия чесън може да стимулира червата и да доведе до хиперемия и оток на чревната лигавица и да влоши още повече състоянието им. Така че внимавайте с консумацията на чесън при диария!
Почти всички лекарства, особено противозачатъчните средства, могат да си взаимодействат неблагоприятно с чесъна, в каквато и да било форма да е той.
Чесънът може да дразни храносмилателната система, така че, ако стомашно-чревният ви тракт лесно се раздразва, чесънът може само да влоши нещата и да ви дразни. Чесънът може също така да предиизика и някои неблагоприятни стомашно-чревни симптоми, когато го ядете наред с взимането на лекарства за стомаха.
Умерените количества суров чесън са безопасни при бременност или кърмене, но през тези периоди не се препоръчва прием на чесън с лечебни цели.
Ако кръвното ви е в нормални граници или клони към по-нисичко, консумирането на чесън може да го снижи още повече и да причини здравословни усложнения. Опитвайте се да консумирате чесън от време на време в умерени количества.
Пациентите с някои очни заболявания не трябва да ядат чесън. По-продължителната консумация на чесън може да навреди на очите, особено при хората, страдащи от очно заболяване, свързано с кървене. Тези пациенти трябва да избягват чесъна, защото той може да влоши кървенето и да повиши риска от загуба на зрението.
И така ако сте сред тези хора, спрете да ядете чесън, защото той може да е вреден за здравето ви.
Молим ви да споделите тази важна информация с приятелите и семейството си.
Коментари