IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новина на деня
13:14 | 26 март 2015
Обновен: 12:02 | 27 април 2024

Марин Митев: Напук на зложелателите стадион ще има!

До 2 години спортното съоръжение ще е готово, изрази надежда изпълнителният директор на "Спортен комплекс Варна" АД

По материала работи: manager
Марин Митев: Напук на зложелателите стадион ще има!

Стадион ще има, колкото и да не му се иска на някой! Това заяви категорично изпълнителният директор на "Спортен комплекс Варна" АД Марин Митев по време на днешното заседание на комисията по “Собственост и стопанство” към Общинския съвет в града. Въпреки многобройните политически и зелени кампании срещу проектите ние ще продължим тяхната реализация, защото вярваме, че те ще бъдат от изключителна полза за икономическото развитие на града, добави той. Първо направихме летището, сега ще построим стадиона, а след това ще реализираме и проекта за Алея Първа, коментира Митев. Той взе участие в редовното заседание на комисията по собственост и стопанство, като представи пред съветниците подробен инвестиционен проект с препоръка от международен финансов консултант за реализацията на стадион “Варна”. 


Одитът включва продажбата на част от имот с обща площ 17 дка, който се намира извън сервитута на бъдещото спортно съоръжение. Теренът се намира в близост до бензиностанцията на “Петрол” североизточно от пътя за “Виница”. Инвеститор за покупката на парцела има, категоричен бе Митев, като разкри, че с получената сума ще може да се завърши грубия строеж на стадиона.


Искам да подчертая, че юридически "Спортен комплекс Варна" АД може да извърши сделката и без решение на Общинския съвет, но заради високия обществен интерес и поради значимостта на проекта за бъдещото развитие на Варна, избрахме да входираме инвестиционните намерения в местния парламент, за да им се даде по-голяма гласност, уточни Митев.


Изпълнителният директор на "Спортен комплекс Варна" АД поясни още, че проектирането на стадиона е възложено на варненска фирма с арх. Даниел Вълканов, който е участвал в международния екип, разработил първия проект за спортното съоръжение през 2007 година. Арх. Вълканов е автор на “Лудогорец Арена” и ред други стадиони у нас. 1 600 000 лв. ще струва проекта, като 600 000 лв. от тях са вече платени. Очаква се той да е готов най-късно до май-април и тогава да започне следващият етап от строителството на спортното съоръжение. Проектът предвижда изграждането на стадион по всички международни изисиквания с 22 000 места, които при необходимост ще могат да бъдат увеличени. По-голяма част от трибуните ще бъдат покрити. Към комплекса ще има 3-етажен паркинг за 1 500 автомобила, както и лятно кино за 4 хил. души, разкри още Митев. 


Необходимата инвестиция се изчислява на 75 млн. лв, но тя ще бъде редуцирана до под 70 млн. лв. За завършване на грубия строеж са необходими около 50 млн.лв. За проектите, подготвителните дейности и укрепването досега „Химимпорт“ са изразходвали повече от 22,4 млн. лв. или почти цялата сума от вноската, с която участват в дружеството „Спортен комплекс Варна“. В него компанията държи 65%, а община Варна - 35 %, изразяващи се в апортна вноска от 154 дка.


За изграждането на стадиона и паркинга са необходими 80 дка, 14 дка са отредени за зелени площи и трафопост. Останалите 60 дка са предвидени за развиване на бизнес. Именно в тях влиза теренът от 17 дка, част от който ще бъде продаден. 


Марин Митев изрази надежда, че новият стадион ще бъде готов в рамките на 2 години. Разбира се ако спрат акривните политически мероприятия срещу нас и ни оставят да работим, тези които толкова години, умишлено спъват проекта, добави той. Бъдещото съоръжение ще се издържа не само от дейностите, които ще се реализират в него, но и от прилежащата инфраструктура, която ще бъде изградена в последствие. 


Продажбата на този имот е един от начините за реализирането на проекта. Построяването на стадион “Варна” е от изключителен интерес за гражданите, за това аз подкрепям това решение заяви в отговор доайенът на Варненския общински съвет Пламен Начков. “Цялата ни група ще подкрепи това решение и тук и в зала”, добави от своя страна Аврам Тодоров от БСП. В крайна сметка всички общински съветници от комисията по собственост подкрепиха решението за даване на принципно съгласие за продажба на част от имот 17 дка, включен в актива на “Спортен комплекс” Варна АД, като парите от сделката бъдат използвани единствено и само за продължаване на дейностите по завършването на стадион “Варна".

 

 

Черно море

Коментари

Новини Варна