IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
19:43 | 2 май 2016
Обновен: 12:32 | 9 март 2024

Цената на земеделската земя в Силистренско се повишава с 6% през 2015 г.

Областта се нарежда на второ място в страната по показател цена на нивите след Добричко

По материала работи: Юлиян Атанасов
Цената на земеделската земя в Силистренско се повишава с 6% през 2015 г.

Цените на земеделската земя и рентите в селското стопанство в Силистренско през миналата година се увеличават, показва справка от отдела "Статистически изследвания" в Силистра на Териториалното статистическо бюро - Север, цитирана от БТА.

 

През 2015 година средната цена на един декар земеделска земя в областта е достигнала 993 лева. Така Силистра се нарежда на второ място по показател цена на земеделската земя след област Добрич, където средната цена е 1 406 лева за декар.В сравнение с 2014 година средната цена на един декар земеделска земя в Силистренска област се е увеличила с 6 на сто. През 2015 година най-висока е цената на земеделската земя в община Алфатар - 1 450 лева на декар. Пак в тази община е и най-голямото увеличение на цената на един декар земеделска земя спрямо предходната година - с 56,6 на сто.

 

Увеличава се и средната цена на рентата на един декар земеделска земя - наета или арендувана, и достига 70 лева.

 

Силистренска област и по този показател се нарежда на второ място в страната непосредствено след област Добрич , където достигнатата средна цена е 82 лева за декар.

 

В сравнение с 2014 година средната цена на рентата на един декар в областта се е увеличила с 4,5 на сто. Най-голямо е увеличението на рентата за овощни градини - с 13,3 на сто. През 2015 година най-висока е била цената за един декар наета или арендувана земеделска земя в община Главиница - 76 лева.

 

Най-голямо увеличение на цената на рентата спрямо предходната година се наблюдава в община Тутракан - с 13,3 на сто.

investor.bg

Коментари

Новини Варна