IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новина на деня
12:53 | 20 юни 2016
Обновен: 05:59 | 15 май 2024

НАП погва сивият сектор в туризма

Участват 500 служители, ангажирани са и МВР, КЗП, Агенция “Митници”, БАБХ

По материала работи: Борис Проданов
НАП погва сивият сектор в туризма

Масови проверки срещу сивия сектор в туризма по Северното Черноморие започват данъчните от 1 юли. Това съобщи на среща с бранша Милена Колева – директор на ТД на НАП – Варна. Участват около 500 служители на приходната агенция, чиято цел е да се увеличи фискалната дисциплина в бизнеса.

 

Освен от НАП, са ангажирани инспектори от КЗП, БАБХ, Агенция “Митници” и МВР.

 

“Насърчаваме бранша сам да се бори с данъчните измами. В полза на всички е сивият сектор в туризма да намалее. Възможно е дори в местата за настаняване да бъдат установени незаконно пребиваващи лица”, добави Милена Колева.

Зам.-директорът на ТД на НАП – Варна, Ивелин Станчев добави, че ще бъдат прилагани всякакви форми на контрол за запазване на трудовото и данъчното законодателство. Данъчните ще проверяват по време на сезона нон-стоп без почивен ден.

 

От НАП изтъкват, че събират данъци. Инспекциите ще включват съпоставяне на декларираните приходи и действителните. Ще бъдат ангажирани и тайни клиенти. При откриване на разминаване, законът ще се прилага с цялата си строгост, вкл. и налагане на ревизионни производства. Възможно е да се стигне до проверка на собствеността и съпоставянето на доходите и придобитото имущество. В случай на нарушения ще се стига и до запор на каси, запечатване на обекти.

 

Стриктно ще се следи спазването на Кодекса на труда и най-вече спазването на 8-часов работен ден.

 

С такива проверки за 2015 г. в хазната са влезли 1,8 млрд. лв. като допълнителен приход към бюджета.

 

На КПП-ата на курортните комплекси агенти ще спират автомобилите, които снабдяват със стоки с висок фискален риск (алкохол, тютюневи изделия), за да сравняват документите. На границата ще се автобусите на туроператорите ще се засичат за нередовности в документацията.

 

Борис Проданов

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна