IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новина на деня
09:57 | 4 октомври 2016
Обновен: 06:37 | 25 април 2024

Варна събра представители на побратимените си градове

Морската столица бе домакин на форум „Ефективни форми на сътрудничество между крайбрежните градове“, организиран от община Варна.

По материала работи: manager
Варна събра представители на побратимените си градове

Варна събра представители на  побратимени градoве. Събитието се проведе в рамките на Международната регата Tall ships, а целта му бе да създаде ефективни задълбочени контакти между партньорите, които могат да си взаимодействат дори и по съвместни европейски проекти.

 

Инициативата бе белязана от две годишнини, атестация за доброто половинвековно сътрудничество и партньорство между община Варна и Росток, Германия, и 15 години обмяна на идеи и добри практики с Дордрехт, Холандия.  По време на конференцията виртуална разходка отведе присъстващите и във Финландия и Индонезия.

 

Видеоимпресии показаха пулсиращите градове на вода – Сурабая, Росток, Дордрехт, Турку и, разбира се, домакина – Варна, от изгрев до залез слънце. 

 

Детайлно бяха представени начините за изпълнение и реализация на проекти, свързани с морското дело, с развитието на икономиката, стопанския и културния живот . Основните успешни практики, споделени от гостите на Варна, са свързани с добрите транспортни решения в градска среда, със социализацията на пристанищата, успешното сътрудничество между бизнеса и образованието, както и по отношение на индустрията за управлението на боклука. 

 

Един от партньорите на Варна е Сурабая, вторият по големина град в Индонезия, 


чието население е приблизително 3 млн. души. Благодарение на добре изградените скоростни транспортни връзки между града и агломерацията, част от която е той, през деня градът побира повече от 6 млн. работещи, които стимулират местната икономика. Хората намират уединение и място за отдих сред огромна зелена площ, която логично са нарекли градската гора, в противовес на градската джунгла.

 

На форума бе представен и Турку, 


морската столица на Финландия, която също се гордее с домакинството си на регатата на Високите кораби. Градът всяка година привлича милиони туристи и с богатата си културна програма, която основно е съсредоточена в социализираната част на пристанището.  Варна и Турку са побратимени градове от 1963 г.

 

Варна и Росток си партнират вече 50 години


Древната история на нашия град и ценният артефакт за изследване еволюцията на цивилизациите  -  най-старото  намерено обработено злато в света край Варна, предизвика благородната завист на участниците във форума.


Кметът на Росток Роланд Метлинг сподели, че преди 9 години е видял експозицията на варненското злато в Археологическия музей и си пожелал да го покаже и на своите съграждани. С усмивка той коментира факта, който беше оповестен по време на форума, че варненското злато през ноември ще гостува в Дордрехт, Холандия, което явно му дава надежда, че скоро ще го видят и съгражданите му в Росток.

 

Щастлив съм да бъда тук точно днес, за да отпразнуваме нашето приятелство. 


Смятам, че двата града като пристанищни центрове имат изключително много общи характеристики  и проблеми, които заедно можем да решаваме благодарение на доброто ни партньорство. Това каза за Медийна група „Черно море“ Роланд Метлинг. Фактът, че регатата   ни събра  днес тук, е доказателство, че Европа е цяла и е отворена към света. Росток също организира подобни регати, бих казал, че организацията въобще не е лека. Двата града биха могли да осъществят съвместни проекти в бъдеще, за да организират подобни морски събития заедно.


Световната търговия се осъществява 80% по море, а това е голяма отговорност и предизвикателство  за сектора и за индустриалното развитие на града, но е и голямо предимство. В това отношение отново много си приличаме с Варна, като се има предвид, че тук се намира и най-голямото пристанище в страната, каза още Метлинг. Градоначалникът на Росток посочи и още една прилика, свързана с това, че в двата побратимени града са разположени главните щабове на Военноморските сили. Той съобщи, че в Росток предстои да се проведе конференция на тема опазване на мира след две години, а събитието е с изключителна важност и в световен мащаб. 

 

  Елисавета Илиева

   

Още по темата:   За нас ще бъде интересно да почерпим от опита на Варна

Ако бизнес и местна власт работят заедно, нещата ви ще се получат

Плажът, пристанищата и бреговата ивица са интегрирани в града

 

 

Коментари

Новини Варна