IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новина на деня
11:04 | 14 декември 2017
Обновен: 10:06 | 25 април 2024

37 000 дка в областта са засегнати от свлачища

Варна е домакин на международна експертна среща, чиято цел е да се заложат средства за борба с абразията по морето

По материала работи: Пламен Янков
снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

37 000 дка на територията на Варненска област са засегнати от свлачища, които са общо 153 на брой. Някои от тях са активни, други не. Това съобщи областният управител Стоян Пасев пред журналисти. Поводът бе домакинството на морския ни град на международна конференция, посветена на борбата със свлачищата и управлението на крайбрежните зони. Експерти от Италия, Испания, Германия и България ще обменят опит в справянето с пораженията от свличането на земни маси край морета, реки и язовири.

 

Целта на участието ни в програмата е остойностяване на необходимите финанси за овладяване на свлачищните процеси и за брегоукрепване, обясни Пасев. На този етап нямаме прогнозни стойности. Ето какво е направено до момента – поставени са репери от „Геозащита“, за да се следи дали дадено свлачище се движи или не. Т.е., сега няма нито предпроектно проучване, нито остойностяване за което и да е от свлачищата. Проблемите са повече по брега, затова програмата се нарича „Земя – море“. Основната цел е да спрем абразията и ерозията по морския бряг. Докато има свлачища, няма как да дойдат инвеститори. А желаещи да влагат пари  от сферата на туризма, екотуризма, индустрията и други не липсват, каза още областният управител. 

 

По линията на програмата 180 000 евро се падат на Варна. Надявам се част от тях, с разрешението на управляващия орган, да отидат за проектиране и предпроектни проучвания, добави Пасев. 

 

Европа не знае, че имаме толкова проблеми със свлачищата. Това е първата подобна програма за България. Областната управа спечели и друг подобен проект по „Хоризонт 2020“, който ще се реализира от май догодина. Участниците в него са повече(36), темата също е брегоукрепване. Мисля, че там вече ще е допустимо да се прави проектиране с европари, сподели Стоян Пасев. 

 

Той не скри, че Варна има с какво да се похвали пред Европа. Първите 700 метра от Алея Първа и от Дамбата са укрепени и са добра практика, която ще послужи за работа и през следващите етапи.    

 

Основната цел на международната среща във Варна е създаването на институционален капацитет и изработването на план за действие за борба със свлачищата. Благодарение на него, ЕС ще задели средства в ОП „Региони в растеж“, които ще могат да се ползват и в България. 

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Коментари

Новини Варна