IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новина на деня
13:44 | 15 март 2018
Обновен: 11:32 | 28 март 2024

Идея: Шофьорите да се изследват за сънна апнея

На дремливо шофиране се дължат 10-30 на сто от пътнотранспортните произшествия, твърди експерт

По материала работи: Слав Велев
Идея: Шофьорите да се изследват за сънна апнея

Шофьорите да се изследват задължително за обструктивна сънна апнея, настояват лекари от Българското дружество по сомнология, представители на пациентски и граждански организации, цитирани от БТА.

 

Ако се докаже, че професионален шофьор страда от болестта, да премине на терапия, която да бъде плащана от държавата, предлага доц. Милена Миланова, сомнолог. Тя съветва при повишена сънливост през деня, задължително да се потърси лекарска помощ.

 

На дремливо шофиране се дължат 10-30 на сто от пътнотранспортните произшествия, казва сомнологът доц. Кирил Терзийски. Вероятно в България около 200 000 мъже и 150 000 жени над 50-годишна възраст страдат от обструктивна сънна апнея, предаде dariknews.bg.

 

 Високата дневна дремливост е основен симптом за болестта. Тя увеличава 2 до 5 пъти риска от катастрофа на пътя. Най-застрашени от заспиване на волана са професионалните шофьори, а продължителното шофиране нощем води до същия риск от катастрофа, който съществува и при употреба на алкохол, допълва сомнологът.

 

В периода 2010-2016 г. ранените в катастрофи са били над 56 000, а загиналите - 5392, каза Пенка Георгиева от пациентски организации "Заедно с теб", цитирайки данни от МВР.

 

 

Четете още:    

Коментари

Новини Варна