IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 26°
Новина на деня
09:08 | 11 октомври 2018
Обновен: 11:04 | 9 април 2024

Квотите за наемане на хора с увреждания остават

Министър Петков обяви, че има и хипотези за освобождаване от компенсационна такса

По материала работи: Слав Велев
Квотите за наемане на хора с увреждания остават

Социалният министър Бисер Петков обяви, че в проекта на Закона за хората с увреждания, който ще се разглежда днес на Национален съвет за интеграция на хората с увреждания, е предвидено да има две национални програми - едната за подкрепа на работодателите, която да насочва ресурс към бизнеса за адаптиране на места за хора с увреждания, а другата за достъпна среда и мобилност, която ще насочва ресурс за достъпна среда най-вече на жилищни сгради, защото там има изоставане.

 

Двете национални програми ще заменят двата фонда, които бяха предвидени в предишния вариант на законопроекта.

 

"Квотите за хора с увреждания остават в проекта, но са предвидени доста хипотези, при които работодателите, които не спазват това задължение, могат да бъдат освободени от компенсационна вноска", посочи министърът, предаде Dnes.bg.

 

По думите му такава хипотеза са например производства и дейности, които обективно не предполагат ангажиране на хора с увреждания, другата е - невъзможност за назначаване на човек с увреждане, защото Бюрата по труда или частни трудови посредници , не са осигурили такъв човек.

 

Предвидено е изпълнението на задължението за квоти да може да бъде осъществено чрез алтернативни мерки - чрез закупуване от страна на предприятието на специализирани стоки и услуги, произведени от хората с уврежданията.

 

"Продължава дебатът и с работодателите, техните мнения отново ще бъдат взети предвид на заседанието на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания и на заседанието на НСТС другата седмица", обеща Бисер Петков.

 

Припомняме ви, че в първоначалния проект бе записано, че фирмите с до 20 работници са задължени да наемат поне 1 човек с увреждания, а тези с от 50 до 100 - поне двама. Ако компаниите са със 100 или над 100 заети лица, 2% от средносписъчния състав трябва да е от хора с увреждания. При неизпълнена квота бе заложена глоба – 30% от минималната заплата.

 

Още по темата: Майки на деца с увреждания във Варна отново излязоха на протест

 

 

Коментари

Новини Варна