IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
12:11 | 4 декември 2018
Обновен: 20:20 | 25 април 2024

Инспектори провериха Рибната борса във Варна (СНИМКИ)

Празнична суетня превзе сергиите на Кооперативния пазар

По материала работи: Борис Проданов
Инспектори провериха Рибната борса във Варна (СНИМКИ)

Рибната борса във Варна е обект на проверки броени часове преди Никулден. Тематичните инспекции на Кооперативния пазар са свързани с по-интензивното предлагане и търсене на морски дарове за празника и протичат съвместно с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Както вече д-р Костадинка Маринова, началник на отдел „Контрол на храните“ в Областната дирекция по безопасност на храните във Варна, сподели за Медийна група „Черно море“ проверяващите следят за произхода на рибата, външния вид, условията за съхранения и хигиенното състояние на обекта.

Глобите са от 500 до 2000 лв. Рецидивите водят до санкция 5000 лв. Като общ извод е, че несъответствията от предишни години са свързани с оборудването, със съхранението, с недостатъчно количество лед или със срока на годност. В момента на инспекциите нямаше открити нарушения.

Ветеринарните власти отново призовават варненци да следят външните признаци на рибите, които подсказват, че са годни за употреба: еластична кожа, изпъкнали очи, розови хриле, приятен аромат. Сигнали за нередности се подават на сайта на БАБХ, на телефони 0700 122 99 или във Варна на  052/600-871 или на място в дирекцията.

„Апелът ми е да се пазарува от регламентирани обекти. А не от улични търговци. Но щом има клиенти, има и всякакво предлагане“, изтъкна д-р Маринова и не скри, че е традиционалист, защото за Никулден ще сготви шаран.

Документи за произход, за размер – това проверяват от ИАРА, каза на свой ред гл.инсп. Николай Киряков.

 

Глобите са от 600 лв. нагоре. Зависи от предишни нарушения. Често обаче има случаи на оплаквания, а проверката не установяват проблем.

„Търговците са дисциплинират. Спазват закона. Проверяваме до Никулден, после ще се почива, защото и самите търговци ще си дадат ваканция“, добави инспекторът и призна, че на трапезата си ще заложи на морска риба. Обобщена информация за резултата от проверките по обектите се очаква в края на 7 декември, когато инспекциите ще приключат.

Цените на морските (и речни!) дарове са изкушаващи. В зависимост от големината си сафридът върви от 2 до 6 лв. Масово чернокопът се завъртя по сергиите за около 5 – 6 лв. Калканът е между 20 и 28 лв./кг в зависимост от калибъра. Вездесъщият шаран е между 5,50 и 7 лв. за килограм, като по-високата цена на живия, който размахва опашка. Цял толстолоб има и за 3 лв./кг. Скумрията е на подобни цени, но е замразена. Кефалът е 5 лв. Паламудът (охладен) е между 7 и 8 лв. Има ципура и лаврак – между 12 и 14 лв./кг. Есетра-веслонос с човка пък върза очите на всички. Цената е 15 лв./кг.

Няма как да изредим всички риби, които са по сергиите на Рибната борса. Празничната суетня обаче подсказва сериозни обороти преди Никулден. Търговците доволно потриват ръце доволни са от продаденото, но не скриват, че и цените са добри, защото практически с миналата година поскъпване няма.

 

На свой ред пазаруващите се стараят да изберат най-доброто. И по цена, и по качество. Купува се и шаран, и морска риба. Няма формула за покупката, а за приготвянето се залага както на скарата, така и на пържене.

Всички обаче искат да си изкарат добре Никулден, а не с хранително отравяне.

 

Затова се надяват проверяващите своевременно да спрат опасна стока, ако има такава.

 

Борис Проданов

Снимки Пламен Гутинов

 

Още по темата: Солени глоби за неизрядните търговци на риба

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна