IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новина на деня
19:37 | 23 юни 2019
Обновен: 15:00 | 23 април 2024

ООН: Изключително важно е да се избегне ескалация в Залива

Нови санкции чакат Иран от понеделник

По материала работи: Юлиян Атанасов
ООН: Изключително важно е да се избегне ескалация в Залива

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че е изключително важно да се избягва "всякаква форма на ескалация" в Залива, предава БТА."Светът не може да си позволи широкомащабна конфронтация в Залива. Всеки трябва да запази железни нерви. Изключително важно е да се избягва всякаква форма на ескалация", каза Гутериш.Напрежението в региона продължава да расте след свалянето на американски дрон от Иран тази седмица. Малко след това американският президент Доналд Тръмп потвърди, че е одобрил въздушни удари по обекти на иранска територия, но се е отказал от тези планове в последния момент, заради големия брой възможни цивилни жертви. В същото време, съветникът на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън заяви, че се очаква Вашингтон да наложи нова серия от санкции срещу Техеран в понеделник, съобщава БНР.От Йерусалим, където се срещна с израелският премиер Бенямин Нетаняху, Болтън предупреди  Иран да не тълкува като "слабост" отменянето на американските въздуши удари върху обекти в страната.

 

Никой не е давал на Техеран разрешение за стрелба в Близкия изток, заяви Болтън, който е известен като един от "ястребите" в администрацията на Тръмп. Съветникът по националната сигурност подчерта за пореден път, че не може да се позволи на Техеран да се сдобие с ядрено оръжие.Междувременно иранският президент Хасан Рухани коментира, че американската агресия поставя началото на ново напрежение в региона. Той призова международните институции да реагират подобаващо.Иран предупреди европейските държави, че ако не го защитят от американските санкции, ще ограничи още повече спазването на ядрената сделка.

 

dnes.bg

 

Четете още: Битката за Истанбул: Гласуването приключи, чакат се първите резултати

Коментари

Новини Варна