IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Новина на деня
18:58 | 8 септември 2019
Обновен: 02:25 | 25 февруари 2024

Масовият бизнес на производителите: корнишони вместо тютюн

Ниската изкупна цена на тютюна е причина за промяната

По материала работи: Юлиян Атанасов
Масовият бизнес на производителите: корнишони вместо тютюн

Заради ниските изкупни цени на тютюна, българските производители са принудени да намерят нови култури от които да се прехранва. В  гоцеделчевското село Господинци това са корнишоните. Едва 10 от всички семейства продължават да отглеждат тютюн, съобщават от БНТ.От 15 години Бенизе Пилева и семейството ѝ отглеждат корнишони. Казва, че в началото добивите са били много добри - от 1 декар са изкарали близо 12 тона, но с всяка изминала година количеството намалява."Започна вече много топлини и изведнъж застудяване, и корнишонът пада. Брали сме по близо 400 килограма на ден, но сега берем по 50 килограма. Няма", обяснява зеленчукопроизводителката.Въпреки че тази година корнишоните са по-малко, в сравнение с миналата, качеството им е отлично. За това и цената е висока.

 

 

"В момента върви 1.50 - 2 лв", казва Бенизе. "Всичката продукция, която произвеждат, я реализират благодарение на това, че стоят отстрани на улицата и преминаващият пътникопоток от автомобили си закупуват от тях", обяснява кметът на село Господинци Ахмед Ходжов.Той допълни, че отглеждането на корнишони изисква много усилия и едно семейство трудно би се справило с повече от един декар. Затова със зеленчука не се засяват големи площи, а това води до появата на пустееща земеделска земя.

 

dnes.bg

Четете още: И новата седмица започва със слънце

Коментари

Новини Варна