IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новина на деня
08:26 | 5 декември 2019
Обновен: 11:07 | 28 март 2024

В града заплатите по-големи, на село хапват и пийват ракия повече

Това показват данните на НСИ

По материала работи: Пламен Янков
В града заплатите по-големи, на село хапват и пийват ракия повече

Уонтрастът в доходите на живеещите в градовете и селата е доста голям, разлика има и за какво ги харчат.

 

Доходите на жителите на градовете са с близо 38% по-високи от тези в селата, сочат данните на НСИ, цитирани от "Труд" и dnes.bg. Средният годишен доход на човек за цялата страна е 6013 лв., но в града взимат средно по 6484 лв. Което прави по 540 лв. на месец. Съответно в селата тези цифри са са 4714 лв. на година или месечно по 393 лв.

 

Сумите на пръв поглед са малки на фона на средната заплата за страната, която вече надмина 1266 лв. Но ако в семейството има деца, безработен или пенсионер средният доход на човек пада значително, дори родителите да взимат високи заплати.

 

Семействата в градовете получават от заплати 87,5% повече пари, спрямо тези в селата. За сметка на това доходите от пенсии на село са с 6% по-високи спрямо тези на градските жители. В селата получават и повече семейни добавки за деца, както и други социални помощи. Като се съберат пенсиите и всички социални плащания са оказва, че всяко домакинство на село взима средно по 4222 лв. на година от държавната хазна, а в гладовете семействата получават средно по 3960 лв.

 

Живеещите на село печелят от продажба на собствена селскостопанска продукция, докато в градовете такива доходи почти няма.

 

За какво се харчат парите?

В градовете хората харчат много повече пари за данъци, транспорт, мобилни телефони и интернет, свободно време и образование. Отделената сума за храна също е повече. Но пък на село ядат повече.

 

Всеки жител на градовете яде средно по 2197 калории на ден, докато в селата ядат по 2530 калории, което е с 15% повече.

 

Данъците и осигоровките на гражданите са средно по 1886 лв. на година, докато в селата в тази графа сумата е под 1000 лв. За транспорт домакинствата в градовете харчи по 1042 лв. годишно, при 645 лв. в селата. Но най-голямата разлика е в свободното време и образованието. В градовете за развлечения и обучения отиват 5,4% от всички разходи на домакинствата, или по 745 лв. годишно, докато на село сумата е само 284 лв.

 

Трапезата в градовете и селата се различава най-много по хляба, плодовете и ракията. Всеки жител на градовете изяжда по 74,9 кг. хляб на година. В селата потреблението на хляб е доста по голямо – 113,8 кг. В селата ядат и повече месо, кисело и прясно мляко, яйца, олио, картофи и близо два пъти повече компоти.

 

Изненадващо в градовете ядат повече плодове и зеленчуци отколкото в селата.

 

На село вървят повече също ракията и виното, докато в града водят при консумацията на бира. Всеки жител на градовете пуши средно по 713 цигари на година, при 567 цигари в селата.

Коментари

Новини Варна