IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Област Варна
09:19 | 15 март 2017
Обновен: 03:44 | 26 април 2024

Започна пожароопасният сезон във Варненска област

До края на октомври се забранява паленето на открит огън на разстояние, по-малко от 100 метра от границите на горските територии

По материала работи: Пламен Янков
Започна пожароопасният сезон във Варненска област

От днес започва пожароопасният сезон в горските територии на Варненска област. Той ще продължи до 31 октомври, като в рамките на този период отговорните институции трябва да засилят мерките за осигуряване на пожарна безопасност.


Пожароопасният сезон е обявен със заповед на областния управител на Варненска област. По силата на документа държавните горски и ловни стопанства към Североизточно държавно предприятие създават необходимата организация за предотвратяване на огнени инциденти. Част от мерките включват и проверка състоянието на наличните хидранти, водоеми и противопожарни депа  в горските територии.


В изправност трябва да бъдат и пожарогасителните устройства, с които разполагат ръководителите на земеделски кооперации, арендатори и ползватели на селскостопански земи в близост до гори.


Мерки за почистване и обезопасяване трябва да вземат и собствениците на линейни обекти, както и на съоръжения, преминаващи или попадащи в обхвата на горите.


До края на октомври се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 метра от границите на горските територии. С особена бдителност гражданите и институциите трябва да подхождат и към горимите отпадъци. Те трябва да се изхвърлят задължително на определените за целта места.


Ръководителите на сдруженията на ловците, риболовците и туристите са задължени да проведат инструктаж на членовете си за правилата за пожарна безопасност. Спазването на правилата трябва да осигурят и началниците на военни формирования и части при провеждането на полеви занятия и учения.


На кметовете на общини и кметства пък се възлага да организират денонощна телефонна връзка с органите по пожарна безопасност и защита на населението за своевременно информиране в случай на пожар.

 

Органите по пожарна безопасност и защита на населението и териториалните структури на Изпълнителната агенция по горите имат задължение да спират дейностите или експлоатацията на машини и съоръжения в горските територии, които не отговарят на изискванията за пожарна безопасност или създават предпоставки за възникването на огнени инциденти. 

Коментари

Новини Варна