IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Област Варна
17:26 | 19 май 2017
Обновен: 09:45 | 24 април 2024

Първа копка на нови къщи в Хитрино направена в присъствието на премиера

Бойко Борисов отправи благодарност и към Камарата на строителите в България

По материала работи: Борис Проданов
Първа копка на нови къщи в Хитрино направена в присъствието на премиера

Официална церемония по първа копка на нови къщи, които ще бъдат изградени на мястото на разрушените от взрива в Хитрино се състоя днес в населеното място. На нея присъстваха премиерът Бойко Борисов, кметът на Хитрино Нуридин Исмаил, областният управител на Шумен Стефан Желев, кметът на Шумен Любомир Христов, районният мюфтия Месут Мехмедов, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, много жители на Хитрино и представители на Камарата на строителите в България. С тяхно съдействие ще бъдат построени 10 къщи, а една - със средства на политическа партия.


Бойко Борисов благодари на районния мюфтия и на митрополит Йоан, че са на церемонията и каза : "В България етническата толерантност, това да можем да живеем и мюсюлмани и християни заедно, да се обичаме, да се уважаваме , да си помагаме, да строим, да градим е единственото правилно и добро нещо". Борисов отправи благодарност и към Камарата на строителите в България и отбеляза, че със средства на ГЕРБ също ще бъде изградена една къща, и строежът и започва днес.


Той изрази още веднъж съболезнования към близките на жертвите от взрива. "Щеше да е прекрасно само да са материални щетите, да нямаше жертви, защото всичко това ще го направим и се прави", каза премиерът. Той пожела на строителите бързо, качествено и безаварийно строителство и благодари на архитектите, и на тези, които също безвъзмездно са направили "каквото е необходимо". Борисов изрази надежда, че Нуридин Исмаил с Обществения съвет на Хитрино са действали така, че максимално прозрачно, ясно , точно, пред обществото, пред хората тук, да се знае всеки лев и от даренията, които се събраха от цяла България къде и как са вложени, "защото природните бедствия няма да спрат и когато има нужда обществото да се консолидира и да помогне на пострадалите където и да са те, да имаме като модел и пример как да се действа".


Днес сме тук, за да направим първа копка на 10 имота, които ще бъдат изградени от Строителната камара. Тези имоти бяха определени с решение на Обществения съвет и са най-тежко пострадалите, каза пред присъстващите кметът на Хитрино Нуридин Исмаил.


По думите му след около 15-20 дни разрешенията за строеж на останалите 14 къщи, които ще бъдат построени със средства от Фонда за социална закрила, ще бъдат готови и, може би, след 20 дни ще почнат да се строят и те. От тук нататък наистина ще се вижда какво се случва в Хитрино, досега повечето работа беше административна, уточни Исмаил. Мисля, че през късната есен Хитрино ще има съвсем друг вид. Целта ни е да бъдем пример как се излиза от такава тежка ситуация, допълни той.


На церемонията районният мюфтия Месут Мехмедов прочете молитва. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан също отправи приветствие към присъстващите.


По-късно днес премиерът Бойко Борисов инспектира строителството на многофункционалната спортна зала в Шумен.


БТА

 

Още по темата: Делото за трагедията в "Хитрино" влиза в съда до лятото

Коментари

Новини Варна