IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Област Варна
07:50 | 1 октомври 2018
Обновен: 22:47 | 25 април 2024

30 млади архитекти в Международен пленер за социализация на Пристанище „Варна – Изток“

Ще се проведе от 1 до 6 октомври в морската столица

По материала работи: Борис Проданов
30 млади архитекти в Международен пленер за социализация на Пристанище „Варна – Изток“

Общо 30 млади архитекти от България, Румъния, Турция, Македония и Украйна са заявили участие в Международния пленер на тема „Адаптация на Пристанище „Варна – Изток“ за нови обществени пространства“, който ще се проведе от 1 до 6 октомври в морската столица.

 

Това съобщиха от Съюза на архитектите в България, които организират събитието заедно с Камарата на архитектите в България – Регионална колегия - Варна. Идеята на организаторите е новата обществена зона на Пристанище „Варна – Изток“ да осигури съвременна среда за рекреация и забавления на жителите и гостите на града. Младите архитекти ще защитят пред жури визиите си с мултимедийна презентация, а след края на пленера проектите ще бъдат достъпни в Интернет.

 

Съгласно Общия устройствен план на Варна, пристанищната зона следва да се освободи от товарно-разтоварни дейности и територията му да се предостави за обществени, търговски, културни, спортни, развлекателни и други рекреативни функции.

 

По този начин, разположено само на 1 км от центъра на града, Пристанище „Варна – Изток“ естествено попада в зоната на новия делови център с многофункционално предназначение. Интерес представлява идеята за превръщане на сградите на жп гарата, Транспортната болница и Митницата, сега със статут на паметници на културата, в музеи.

 

Заедно с намиращите се наблизо Малки Римски терми и красивите сгради по улиците „Преслав“, „Сан Стефано“ и бул. “Приморски“ биха могли да се обособят в цялостно културно-историческо средище, което да представя богатото архитектурното наследство на Варна. Съчетаването на културни, търговско-развлекателни и административни функции безспорно ще обогати новата централна градска част и ще „отвори“ Варна към морето, съобщават още организаторите.

 

Още по темата: Морските ни пристанища са водещи в електронното управление на товарите в Европа

 

 

Коментари

Новини Варна