IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
14:51 | 14 октомври 2016
Обновен: 17:00 | 19 март 2024

Медици и инженери търсят научни решения за справяне с рак, депресии и стрес

Вторият научен форум "Иновации и Бизнес 2016" тече в ТУ - Варна

По материала работи: Юлиян Атанасов
Медици и инженери търсят научни решения за справяне с рак, депресии и стрес

Инженери и медици обсъждат технологични решения в помощ на здравеопазването за подобряване качеството на живот на пациенти със социално значими заболявания във Варна. Вторият научен форум "Иновации и Бизнес 2016" и тази година се провежда в Технически университет и е с активното участие на специализанти и завършващи студенти. Организира го Интердисциплинарният център за приложни технологии, свързани със здравето, към факултет „Електроника”. Тази година форумът е с тематична насоченост към иновации и технологични решения в помощ на превенцията и диагностицирането  и лечението на рак на гърдата, белодробния рак, неврологичните заболявания и др.

 

Утвърдени научни работници, млади инженери и представители на бизнеса ще търсят начини за създаване на устойчивост в създаването на подобни технологии – каза Тодор Ганчев – доцент  в катедра „Компютърни технологии и науки“. „Казвам устойчивост, защото след процеса на създаване на една научна разработка в помощ на здравето, трябва да се помисли как да заработи тя, как да се използва и да остане за дълго приложение. Една от основните цели  на този форум и на центъра за приложни технологии е да координира дейността на отделните екипи, да създаде стратегически партньорства с научни организации, НПО и представители на бизнеса, както и да обучава новото поколение от инженери и техници как да създават нови технологии в помощ на здравето. Акцент на срещите ще бъде научно-изследователската дейност, насочена към онкологични заболявания, откриване на  негативни емоционални състояния и депресии, определяне нивата на стрес, особено при хората, работещи в напрегнати ситуации като пожарникари, полицаи и др. За да създадат технологични решения в помощ на здравето, учените се нуждаят от тясна връзка с медици и специалисти и това е основната задача на този форум – допълни още Тодор Ганчев.

Ели Маринова

Четете още: Над 60 фирми се включиха в първото за морската столица „Варна ЕКСПО – строителство, екстериор, интериор“

Коментари

Новини Варна