IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
15:42 | 17 октомври 2016
Обновен: 21:49 | 27 март 2024

Роботът Финч учи варненски деца на програмиране

Библиотеката при НЧ "Просвета - 1927" в Аспарухово посреща бъдещи програмисти

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Ели Маринова

Искам да достигна ниво, при което ще науча този малък робот да ми пише домашните и да ми подрежда стаята – така малчуган от ОУ „Васил Левски“ във варненския  кв. „Аспарухово“ възкликна при първоначалната си среща с роботчето Финч. Начални стъпки по програмиране и използване на малкия електронен приятел на децата постави библиотеката при НЧ "Просвета - 1927" - Варна, кв. Аспарухово. Това каза Цветелина Войчева – координатор „Американска читалня“ при Регионална библиотека „Пенчо Славейков”.  С поредица от безплатни семинари за работа с робота Финч, българските библиотеки се присъединяват към инициативите, организирани по време на Европейската седмица на програмирането. От 15 до 23 октомври специалисти от обществените библиотеки в десет от българските градове, по един интересен и забавен начин, ще помогнат на децата да направят своите първи стъпки в програмирането. Семинарите се организират от Посолството на САЩ в България и Фондация „Глобални библиотеки – България“ в сътрудничество с регионалните библиотеки във Варна, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Сливен, София, Стара Загора, Търговище и Разград и с градската библиотека в Димитровград.

 

Европейската седмица на програмирането цели да повиши обществения интерес към програмирането. Тя насърчава европейци от всички възрасти и с всякакви възможности да демистифицират дигиталните умения и да осъществяват своите идеи чрез програмиране. 65000 обществени библиотеки в Европейския съюз – между тях и над 1000 български библиотеки – предоставят най-близката до всеки възможност за развитие на уменията извън формалното образование. Те вече имат забележителни постижения в предлагането на гражданите на достъп до ИКТ оборудване и Интернет, както и на различни средства за подобряване на техните дигитални умения – от днешните основни дигитални умения, подобно на тръсенето на информация в уеб-пространството, до утрешните основни умения за кодиране и роботика. Много обществени библиотеки вече работят за повишаване на дигиталните умения в своите общности, но са необходими политики, които да ги подкрепят за разширяване на тази дейност за в бъдеще. Отдел „Изкуство” и Американска читалня при Регионална библиотека „Пенчо Славейков” във Варна организират провеждането на следните семинари за деца - 3-6 клас.  

 

5 робота ще останат като собственост на библиотеката в Аспарухово. С тях бъдещите програмисти ще рисуват, ще им задават команди, ще сменят цветовете им и ще подредят в малките си главици първите искри на професията програмист. Децата от първата група, заработили с роботчето Финч вече мечтаят за висоти в тази област когато пораснат.

Ели Маринова

Снимки: авторът

 

Коментари

Новини Варна