IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
12:45 | 20 май 2017
Обновен: 10:26 | 13 април 2024

Празнична програма и събития в курорта Св. Св. Константин и Елена за 20-21 май

По материала работи: Слав Велев
Празнична програма и събития в курорта Св. Св. Константин и Елена за 20-21 май

Със светски и културни събития, както и с църковни празници е белязан празничният месец май в курорта Св. Св. Константин и Елена. Майската програма на комплекса започна с работата на творците, участници в III пленер по скулптура „Докосване до природата“, които подготвят нови творби за откритата арт колекция на курорта.

 

Св. Св. Константин и Елена ще бъде домакин и на фестивала „Море, Здраве и Красота“, организиран от Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна като част от инициативата Европейски ден на морето. Основна част от програма на форума е на 20 май в Хотел Балнео & СПА Азалия и включва различни инициативи, сред които са демонстрации по водно спасяване, водолазно гмуркане, водни спортове, конкурс за ръчно изработени предмети и украшения от морски материали, както и специална презентация за приложението на морелечението като източник на здраве и красота.

 

21 май – Денят на Светите Равноапостоли и празник на комплекса ще започне с тържествена света литургия в манастира „Св. Св. Константин и Елена“ от 9 ч. Литийното шествие с чудотворната икона на светците е от 10.30 ч. по маршрут от манастира до алея „Колелото“ и ще завърши с освещаването на празничния курбан.  В 11 часа на поляната с ключовете в централната част на курорта ще бъде открита сборната изложба на готовите творби от III пленер по скулптура от камък „Докосване до природата“, която ще бъде експонирана заедно с дървените скулптури от миналогодишното издание на пленера. Публиката ще може да разгледа 5-те нови произведения, които ще допълнят откритата скулптурна арт колекция на курорта.

 

Празничният ден ще продължи с концертна програма за децата на Варна от 11 часа, с участието на артисти от творчески, театрални, вокални и танцови школи. Паралелно в програмата са включени още конкурс за рисунка на асфалт на тема „Морско дъно“, лендарт „Дървото на желанията“, а също и награждаване на победителите от литературния конкурс „Морски истории“, организиран от Фондация „Св. Св. Константин и Елена“. Гости на тържествата ще бъдат децата лишени от родителска грижа от ЦНСТ „Изгрев“ и ЦНСТ „Другарче“ и дом „Княгиня Надежда“, а поканата да се включат в празника на курорта е към всички деца на Варна и техните родители.

 

Майската програма на комплекса започна с работата на творците, участници в III пленер по скулптура „Докосване до природата“, които подготвят нови творби за откритата арт колекция на курорта.

Четете още:   Курортът „Св. св. Константин и Елена“ е партньор на МУ-Варна за фестивала „Море, здраве и красота“

Очаква се международно участие на пленера Докосване до природата догодина

 

 

Коментари

Новини Варна