Над 80% от отпадналите ученици са в чужбина
Стипендии ще се отпускат от 8 клас, съобщи във Варна министър Вълчев
Публикувана: 21 Oct 2017 | 9:18
Снимка БТА.

Над 80 процента от всички 200 000 ученици, които са отпаднали от образователната система и не посещават училище, са в чужбина. Това съобщи във Варна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев:

 

"Голяма част от тях епизодично мигрират, отиват, връщат се с родителите си. Това особено можем да го видим сред ромската общност. Със статус "записани в образователната система" са 17 000 от тези 200 000, но част от тях са записани не задължително заради механизма.

 

Имаме и такива, които са били записани миналата година, но тази не са записани. Екипите за обхват продължават да работят. Имаме деца на бежанци между 300-350 и 400. Полагаме усилия да осигурим правото им на образование. Голяма част от тях са в Хасковска област. Към днешна дата можем да кажем, че сме изпълнили това задължение, обясни той.

 

Екипите продължават да работят, допълни министърът. По думите му при обиколките са констатирани случаи на родители, които отказват да пуснат децата си на училище. С тези семейства работата продължава, а са предвидени и различни санкции, посочи Вълчев. Той каза още, че в българските училища има записани между 350 и 400 деца на бежанци, по-голямата част от които учат в Хасковско.

 

През 2018 г. от бюджета ще бъдат отпуснати допълнително пари за професионалните училища. Очаква се увеличението на средствата за системата на образованието през 2018 г. да е с около 400 милиона лева, допълни Вълчев. Той уточни, че по-голямата част от тези пари ще бъдат за увеличение на възнагражденията.

 

За повишение заплатите на учителите са нужни около 330 милиона лева, а на непедагогическия персонал - около 32 милиона. В средствата е заложено и увеличението на осигурителните вноски.

 

Увеличението на средствата за системата ще позволи да бъдат отпуснати стипендии на ученици от 8 клас, допълни министърът. По думите му ще бъдат осигурени и повече пари за транспорт на децата, като целта е те да имат достъп не само до най-близкото училище, но и до най-близката професионална гимназия. Допълнителни средства ще има и за училища и детски градини, в които има концентрация на проблемни деца, допълни Вълчев, цитиран от БТА.

 

Над 45 процента от училищата в страната имат безжична интернет мрежа, която покрива над 80 на сто от класните им стаи, допълни Вълчев. По думите му за пръв път през настоящата учебна година има одобрени и електронни варианти на учебници за 2,6 и 8 клас. Като цяло непрекъснато се увеличават образователните ресурси в електронен вид и вече има идея през следващата година министерсвото да направи хранилище за тях, допълни Вълчев.

 

Според него обаче не може да се премине изцяло към електронни учебници, тъй като не всички деца имат индивидуални устройства. Освен това и учителите не са достатъчно подготвени за такава стъпка.

 

Във Варна министърът на образованието откри технологичния форум "Innowave 2017 - Business and Startup Conference", който събира за първи път в България световни брандове и фондове за рисков капитал от три континента. Лекторите са над 35 маркетолози и мениджъри във водещи европейски и международни компании за електронна търговия и представители на инвестиционни фондове.

Dnes.bg

Коментари ( 0 )