IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
08:10 | 23 октомври 2017
Обновен: 04:49 | 29 април 2024

8005 обекта са проверени в лятната кампания на НАП

Милена Колева, директор на ТД на НАП – Варна: Нека хората да се научат да спазват фискалната дисциплина. Държавата се издържа от доброволно внесени данъци, а не от глоби

По материала работи: Слав Велев
8005 обекта са проверени в лятната кампания на НАП

„Кампанията за засилен контрол по морските комплекси в Черноморието протече повече от успешно и за това говорят резултатите“, сподели в сутрешния блок на телевизия „Черно море“ Милена Колева, директор на ТД на НАП - Варна. Тя отчете, че са извършени около 8000 проверки. „Точните цифри са - 7916 проверени лица и 8005 обекта.

 

Освен оперативните проверки, които извършихме, имахме и т. нар.  патрули, които провериха 5550 обекта. Издадени  са около 800 наказателни постановления, т.е. актове за установяване на нарушения, а от тях 650 наказателни постановления, наложените глоби са в размер на 750 000 лв.

и около 100 предупреждения.“

 

Според Колева чрез кампанията бизнесът се дисциплинира. Тя се провежда за втора поредна година. „Във Варна и Добрич беше организиран  Междуведомствен координационен център за координация и взаимодействие между областната дирекция, НАП и органите на МВР, чиято дейност и организация бяха утвърдени от главния секретар на МВР и  изпълнителния  директор на агенцията и под прякото наблюдение на вицепремиера Валери Симеонов. Г-н Симеонов даде висока оценка на нашата работа“, допълни директорът на ТД на НАП – Варна.

 

Милена Колева сподели, че още през юни е проведена специална среща с представители на туристическия бранш, пред които от НАП са разяснили какви са техните изисквания за предстоящия летен сезон с цел неговото нормално протичане и с цел спазване на фискалната дисциплина. „Имахме пълно единомислие, те също от своя страна имаха притеснения по отношение на сивата икономика и нелоялната конкуренция“, поясни г-жа Колева.

 

От ТД на НАП – Варна, отчитат 28 % ръст на оборотите за лятното тримесечие на 2017 г. спрямо същото на 2016 г. „Само за курортните райони, където нашите действия бяха най-съсредоточени – Варна, Балчик, Кранево, Бяла, Добрич, оборотите по касови апарати се повишиха с 85 млн. лева. А декларираното ДДС за внасяне е 18,5 млн. повече в сравнение с миналата“, даде още примери Милена Колева

 

Специално за Варна приходите от третото тримесечие на 2017 г. спрямо  трето на 2016 г. също са сериозно увеличени - от данъци са декларирани 16 371 000 лв., а за осигурителни вноски 26,5 милиона лева.

„Нека хората да се научат да спазват фискалната дисциплина. Много е важно доверието между гражданите и НАП. Не

санкцията, а доверието води до по-добри резултати. Държавата се издържа от доброволно внесени данъци, а не от глоби“, допълни Колева.

 

Маня Петрова

Иван Барбов

Коментари

Новини Варна