IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
12:20 | 15 ноември 2017
Обновен: 19:39 | 25 април 2024

Проф. Колев: Система за ранно оповестяване би предпазила от щети при наводнения

Наложително е незабавно законово уреждане, за да бъде въведена

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Пламен Гутинов

Нужна е система за управление, за да се справим с наводненията – каза проф. д.н. Кирил Колев, специалист управление и анализ на риска към ВВМУ „Никола Вапцаров“.  Той участва като лектор в обучителна кампания по проблемите, свързани с наводненията, провеждана от Басейнова дирекция „Черноморски район“ във Варна. „Кое е определящо при възникване на наводнение? Това е нарастването на водното ниво, което зависи от количеството литри, паднали на кв. м.за единица време – обясни проф. Колев. Щетите зависят и от това – колко може да попие земята. Има страни, които са изключително предразположени към потопяване.

 

90% от територията на Холандия е под морското равнище. Да сте чували за наводнения там? Не. Защото е разработена тази система, нормативно осигурена е и работи. Микроязовирите служат като предпазители. Излишната вода се поема от тях. Когато не са поддържани добре, те са източникът на бедствието. Трябва да се издирят собствениците на тези язовири и да бъдат задължени да се грижат за тях. Необходимо е да има и финансова санкция за неизпълнение на ангажиментите им. Тази мониторингова система ще отчита количество литри, паднали на кв. м. и ще се разположи на местата, където са хидрометеорологическите станции. Система за ранно оповестяване ще помогне на хората да се ориентират, да се изведат, да си вземат най-необходимото. За съжаление в България сме на съвсем ранен етап от разработването на такава система. Още изчисляваме къде са опасните места и с каква статистическа периодичност се повтарят. Ако повтаряемостта е 20 години, рискът е висок, за 50 г. – среден и за 100 г. – нисък. Следващият етап е въвеждането на тая мониторингова система за ранно оповестяване. Необходимо е този въпрос да бъде нормативно уреден.

 

Ние имаме един закон за бедствия и аварии, който често заобикаляме. След оформяне и обнародване на закона, се уточнява кое е юридическото лице, което  ще взема съответните мерки. Така те ще се спазват. Докато това не стане, наводненията ще се повтарят. Целта е да се действа преди бедствието, не след него. Икономическият анализ ще покаже колко са необходимите разходи към предотвратените щети.  Предварителните разходи, колкото и големи да са те, са нищожни, в сравнение със загубите после. Съотношението е 1:8. Т.е. плащаме 8 пъти по-малко, преди да е станал катаклизмът, отколкото след него – допълни проф. Колев.

 

На първата среща, която се провежда във Варна, една от основните теми е популяризирането и  използването на застрахователни имуществени продукти в застрашените от наводнения райони.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Четете още: Как да реагираме при наводнение?

Коментари

Новини Варна